Több milliárddal gyarapodik Pécs vagyona

Tizenhat értékes ingatlannal bővül Pécs vagyona, miután július elsejétől két közművelődési intézmény – a Janus Pannonius Múzeum és a Csorba Győző Könyvtár – több épülete kerül önkormányzati tulajdonba. Minderről Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Páva Zsolt polgármester közös pénteki sajtótájékoztatójukon számoltak be.

hirdetés

Július elsejétől megváltozik a múzeumok és könyvtárak fenntartására vonatkozó, 2013 januárjában életbe lépett rendszer.

– A korábban megyei fenntartású intézmények a megyei jogú városok fenntartásába kerültek oly módon, hogy azok maradtak állami tulajdonban. Ez most megváltozik, az ingatlanok az önkormányzatok tulajdonába kerülnek – mondta Páva Zsolt.

könyvtárak sajtótájékoztató2

A városvezető hozzátette, hogy a kezdeti félelmek és aggályok ellenére a város zökkenőmentesen működtette az intézményeket, ám a mostani lépésnek mégis örül, hiszen még könnyebbé válik fenntartásuk.

– Azáltal, hogy a fenntartói és a tulajdonosi hatáskör egy kézbe kerül, sokkal könnyebb lesz a működtetés, a különböző logisztikai és infrastrukturális fejlesztések végrehajtása, a pályázatokon való részvételhez pedig így nem kell különböző engedélyeztetési folyamatokon átverekedni magunkat.

Hoppál Péter államtitkár elmondta, hogy országosan 152 ingatlant érint a mostani döntés, ebből 16 épület tulajdonjoga kerül a pécsi önkormányzathoz;öt ingatlan a Csorba Győző Könyvtárhoz, tizenegy a Janus Pannonius Múzeumhoz tartozik.

Tudásközpont, könyvtár

A pécsi országgyűlési képviselő is hangsúlyozta, hogy ezzel a lépéssel sokkal egyszerűbbé válik az intézmények megújítása, bővítése, az ehhez szükséges források lehívása.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora értéket képviselnek az ingatlanok, hiszen erre irányuló vagyonbecslés még nem készült, de több milliárdos tételről van szó. A közeljövőben pedig strukturális változásokra sem kell számítani, a városvezetés ugyanis jelenleg még tervez semmilyen változtatást a működésben.