Több milliárdtól szabadulhatnak

Április elsején az érintett magyar kórházak vezetőivel találkozott Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, hogy az intézmények által maguk előtt görgetett több tízmilliárd forintos adósságállomány konszolidációjáról egyeztessen. A PTE Klinikai Központja is érintett.

hirdetés

Az államtitkár februárban nyilatkozott úgy, hogy az állam április elejétől megszabadítja a kórházakat a működésüket veszélyeztető adósságoktól. A 60 milliárd forintos gyorssegély azonban a határidőig nem valósult meg, de információink szerint az április 8-i kormányülésen döntés születhet az ügyben.

Prof. Dr. Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója elmondta, hogy ez a hatalmas összeg rendelkezésre áll. Az adósságállomány jelentős része főként a gyógyszer- és orvostechnikai eszközök beszállítói felé fennálló tartozások, derül ki a rendelkezésre álló adatokból. A PTE esetében a tavalyi év végén közel 2,5 milliárdos adósság halmozódott fel, a mostani összegről azonban a professzor nem kívánt konkrét számokat elárulni.

– Az adósságállomány nagysága attól függ, hogy melyik részét nézzük: az összadósság-állományt, a lejárt adósságállományt vagy a 60 napot túl lejárt összeget. Ezek más és más számok, a különböző intézmények pedig bizony élnek azzal, hogy az éppen az érdeküknek megfelelő számot mondják. Én ebbe a számháborúba nem mennék bele.

Decsi szerint nagyot ugrik a pécsi orvosszakma előre
Decsi szerint nagyot ugrik a pécsi orvosszakma előre

Az intézmények a nehéz helyzetre való tekintettel úgy spórolnak, ahogy tudnak. Jó néhány helyen a túlórapénzeket csak több hónap csúszással fizetik ki. Pécsen szerencsére ez nem így van.

– Én és az egyetem vezetése is azt az elvet valljuk, hogy elsődlegesek a bérkifizetések, hiszen nem egy esetben viszonylag szerény keresetű dolgozókról van szó, akik nem tudnak hosszú távon “előlegezni” a munkáltatójuknak. A kifizetéseink során tehát a bér- és bérjellegű kifizetések mindig előnyt élveznek. Az más kérdés természetesen, hogy ha valaki ma túlórázik, akkor annak lejelentési és engedélyeztetési procedúrája relatíve késedelmes kifizetést jelent, hiszen ez nem úgy működik, mint amikor az étteremben rendezzük a számlát.

A folyamatosan növekedő kórházi adósságállomány csökkentésére a szakemberek több javaslattal is előálltak, elsősorban egy finanszírozási védőháló felállítása révén, amely a magyar tulajdonú orvostechnikai kkv-k gondjait orvosolná. Az Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetségének (MOBSZ) véleménye szerint a kórházi tartozások finanszírozására egyfelől az állam kamatmentes hitelt adhatna az érintett cégek számára, vagy készfizető kezességet vállalhatna az adósságokra, vagy ingyenesen faktorálhatnák a tartozásokat.

A szövetség szerint egyébként a szóban forgó 60 milliárd forintos állami szerepvállalás sem jelent végső megoldást, ugyanis a kórházak már több mint 80 milliárd forinttal adósak a beszállítóiknak, ennek az összegnek a hatvan százaléka pedig lejárt tartozás.