6000 új munkahely Pécsett

Több mint 6000 új munkahely jött létre Pécsen az elmúlt négy évben – derül ki a KSH és a Munkaügyi Központ adataiból. A héten lezárult a fiatal pécsi vállalkozásokat segítő program is.

hirdetés

A KSH és a Munkaügyi Központ, valamint a Polgármesteri Hivatal adatai szerint 2010 és 2014 között eddig megvalósult beruházások, programok keretében 6256 új munkahely jött létre (lásd a részletes táblázatot). Az összesítésben szerepelnek a munkahelyteremtő projektek révén létrejött, valamint az önálló beruházások során megvalósult új álláshelyek is.

Ezek között van a Jabil, a Flextronics, vagy éppen a BAT fejlesztése éppúgy, mint az a több mint száz vállalkozó, akik támogatást kaptak a munkaügyi központtól. Az adatok szerint a 2010 óta megszűnt és újjonan alakult vállalkozások egyenlege is pozitív, egészen pontosan 120-szal több új vállalkozás lett, mint négy évvel ezelőtt. Az általuk foglalkoztatottak létszáma egyébként nem szerepel az összesítésben, mivel csak megbecsülni lehetett volna.

Uj_Munkahelyek_JO (1)

[note note_color=”#a566ff”]A Központ Statisztikai Hivatal szerint összességében egész Baranyában tavaly 93-mal több vállalkozó volt, mint egy évvel korábban. Az elmúlt év utolsó negyedéves adatai szerint a munkanélküliségi ráta az év során az utolsó negyedévben volt a legalacsonyabb (7,7%), ami az országosnál 1,4, az egy évvel korábbinál 6,3 százalékponttal volt kevesebb.[/note] [box title=”Önindítózták a fiatalokat”]Összesen 35 új munkahely jött létre és 15 új vállalkozást indított útjára a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Kreatív Ipari Klaszter együttműködésével most lezárult Bekapcsoló és Önindító projektekben. Az előbbi keretében már meglévő kreatív ipari vállalkozásoknak segítettek a bővítésben, míg az utóbbi program teljesen új vállalkozásokat teremtett.

Janovics László, a munkaügyi központ igazgatója szerdai sajtótájékoztatón közölte, teljesen új ötletekkel jelentkeztek a programban résztvevők, akiket másfél éven keresztül segítettek. Negyven jelentkező volt, végül zsűriztetés után húszan vettek részt a programban, közülük pedig tizenöten el is indították a vállalkozásukat.

Keresnyei János, az ipari klaszter vezetője elmondta, összesen 500 óra képzésben részesülhettek a résztvevők, véleménye szerint a kreatív ipar megerősítése lehet Pécs egyik kitörési pontja.

Pécs alpolgármestere, Csizi Péter ehhez még hozzátette: a kilencvenes években Pécset elkerülte az ipar, ezért is kiemelten fontos, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban a munkahelyteremtésre helyezzék a hangsúlyt. Pécsett ugyanis már rendelkezésre áll a megfelelő tudásbázis, nyárra pedig már teljesen elkészül a régió legmodernebb, Pécsett egyébként az első “igazi” ipari park is.[/box]