Több mint 800 milliót költenek a Leőweyre

leőwey fejlesztések3

hirdetés

Összesen mintegy 840 millió forintos fejlesztést valósítanak meg a következő egy-két évben Pécs legjobb tanulmányi eredményeivel büszkélkedő középiskolájában – jelentette be Páva Zsolt polgármester szerdán az iskola épületében.

Páva Zsolt a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban rendezett sajtótájékoztatón elmondta: a város saját forrásból és egy uniós programnak köszönhetően hajt végre fejlesztést az intézményben három ütemben; a beruházások első fele már meg is kezdődött tavaly.

leőwey fejlesztések6

A fejlesztések során eddig a német tagozatnak otthont adó épületrészt újították fel. Idén a tavasz második felétől kezdődően pedig az épület egészét érintő állagmegóvási munka indul: kicserélik a ház nyílászáróit, korszerűsítik a fűtési rendszert, megerősítik a födémszerkezetet, felújítják a tetőt és a vizesblokkokat 350 millió forint értékben.

leőwey fejlesztések7

A 2014/2015-ös tanévben újabb 169 millió forintot költenek tantermek bővítésére, s uniós forrásból megkezdődik az Öveges-program keretein belül az épület laborjának teljes átalakítása, modernizálása is több mint 300 millió forint felhasználásával – mondta a polgármester.

leőwey fejlesztések1

Páva Zsolt emlékeztetett rá: a Leőwey Gimnáziummal kapcsolatban sok bizonytalanság volt az utóbbi időkben, felmerült az intézmény elköltöztetésének lehetősége is. Az önkormányzat azonban, mondta, 2013 őszén sikerrel zárta tárgyalásait a belvárosi épület tulajdonosával, a Ciszterci Renddel, így 30 éven át használhatja bérleti díj ellenében az ingatlant.

Hoppál Péter, a pécsi önkormányzat oktatási bizottságának elnöke a beruházások indokaként elmondta: az épületen az utóbbi évtizedekben nem voltak komolyabb beavatkozások, állaga folyamatosan romlott. Pécs ugyanakkor, tette hozzá, nem engedhette meg, hogy a legkiválóbb intézményét ne érintsék a város oktatásfejlesztési tervei.

leőwey fejlesztések4

Beszámolt róla: 2011 és 2014 között Pécsen összesen ötmilliárd forintból emelik az oktatás színvonalát; többek között leromlott állapotú épületeket újítottak, újítanak fel, informatikai korszerűsítéseket hajtottak végre, az energiahatékonyságot növelő beruházásokat indítottak.

leőwey fejlesztések5

A pécsi Leőwey Gimnázium diákjai az országos tanulmányi versenyeken időről időre az élbolyban végeznek, az intézmény pedig Pécs legjobb középiskolájának számít hosszú ideje. Az intézményben emelt szintű nyelv, fizika, matematika, biológia, kémia és német nemzetiségi kétnyelvű, valamint magyar-francia két tanítási nyelvű képzés is folyik.

 • Leőwey “vén” diákja

  Ebben csak egy nagy hazugság van: hogy a német nemzetiségi épületet nem felújították, hanem átépítették és ezzel a nagy részét (4 szintből 2-t) ÁTPASSZOLTÁK A MELLETTE LEVŐ SZENT MARGIT ÁLTALÁNOS ISKOLÁNAK!!!!! Így a nemzetiségi tagozat osztályainak maradt 4 tanterem a korábbi 16-ból!!!!! Igaz, hogy évfolyamonként 1 ilyen osztály van, de saját tapasztalatból tudom, hogy az ő óráikat, megfelelő szinten és színvonalon, csak csoportbontásban lehet megtartani.
  Én is odajártam, ott érettségiztem lassan 3 éve, 4 csodálatos évet töltöttem el, semmi gond nem volt, meg is van az eredménye. Most a testvérem Leőweysta, és nem telik el olyan nap, vagy legalább hét, hogy ne panaszkodna: “nem volt tantermünk”, “a kisebbektől nem lehet órát tartani” ugyanis az épület melletti focipályára járnak át az ő szüneteikben (más a csengetési rend a 2 iskolában), így se testnevelés órát nem lehet ott levezényelni, sem egyéb elméleti órát, mert hangosak, a tanáraikat pedig egyáltalán nem érdekli, hogy mit művelnek ott, ők köszönik szépen, ülnek a babérjaikon és az “új” tantermeikben! FELHÁBORÍTÓ!
  Örülök, hogy lesz labor, felújítás, stb. de azért a német épületre vonatkozó szövegrészlet HAZUGSÁG! Nem felújították, hanem a nagy részét elzárták a gimnazistáktól, és maximum egy új bejáratot húztak fel, a főépülettel összekötő folyosót is átadták a másik iskolának, ezáltal aki ezen 2 részleg között szeretne közlekedni, hóban, jégen, sárban, szakadó esőben kénytelen az udvaron át menni!!!!
  Előbb járjanak utána miről is akarnak írni, és ne csak a felszínt lássák meg!

 • Csak én vagyok

  Szokásos, gondolom azért nincs kommentár, mert sok olyan lenne ami azt mondja másra is mehetett volna ez a pénz (mármint a város öntőkéje…). És én is köztük vagyok 😀
  De hány embernek tűnik fel majd vajon ez a választás előtti parasztvakítás… Iskolába beruházás, végre ‘bontják’ a 25 emeletest, büszkélkedhetünk az új buszmenetrenddel is meg a szép új tete buszokkal és a többi és a többi… Ha más lenne a városvezetésben akkor is menne most a finisben a vakítás.. Csak lehet más dolgokkal.

 • Szokásos

  Pozitív hír, nulla kommentár. Ha a Leöwey tetejéről egy járókelő fejére esett volna egy jégcsap, már 30 hozzászólás lenne a cikknél.