Több nagy durranás is követi a Leonardo-tárlatot

Az eddigi várakozásoknak megfelelően alakul az áprilisban nyíló Leonardo-kiállítás látogatószáma, így tarthatónak találja Magyar Attila, a Janus Pannonius Múzeum gazdasági igazgatója a százezres vendégszám elérését a tárlat lezárásáig. Az igazi hozadéka az eseménynek, hogy a többi pécsi múzeumba is több tízezer érdeklődő érkezett a szűk három hónap alatt. Az intézmény minden évben készülne egy-egy nagyobb durranással.

hirdetés

– Lassan félidőben jár a Leonardo-tárlat. Mik az eddigi tapasztalatok? – kérdeztük Magyar Attilától, a pécsi múzeumokat működtető Janus Pannonius Múzeum (JPM) gazdasági vezetőjétől.
– Látogatószám tekintetében az előzetes várakozásoknak megfelelően alakulnak az adatok. Amit megfigyeltünk, hogy az érdeklődők nagy arányban keresik fel Leonardo kapcsán hagyományos tárlatainkat is, azaz a kiállítás megdobta JPM ilyen jellegű mutatóit is. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben tudunk építkezni, tervezni ilyen viszonylatban is. Egyébként a múzeumhoz a Leonardo-kiállítás megnyitása óta 57 ezren érkeztek, ami többszöröse az egy évvel korábbinak. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos tárlataink plusz látogatókhoz és jelentős bevételhez jutottak a Leonardo segítségével.

magyar attila5

– Kiket mozgat meg a zseni találmányairól szóló kiállítás?
– Többen jönnek más városokból, országokból, mint Pécsről, ami azt jelenti, hogy fokozni fogjuk a helyi promóciót. Komoly tartalékok vannak e téren. Elsősorban iskolák felé nyitunk, hogy az őszi tanévkezdés után lehetőség szerint a legtöbb intézményt meg tudjuk szólítani. Addig a turisztikai főszezonra építünk: például Pécstől távol eső fesztiválokon hirdetjük a tárlatot, médiakampányt folytatunk. A cél, hogy aki Pécsre jön, mindenképpen látogassa meg a múzeumot, emellett direkt a tárlat miatt is keressék fel a várost.

– Milyen tapasztalatokat vontak le eddig a kiállításból?
– Azt, hogy érdemes minden évben egy komolyabb eseményt megszerveznünk, egy olyat, amely nagy vonzerőt gyakorol a turistákra és a helyiekre is. Az a tervünk, hogy ezentúl időről időre lesz egy hasonló erős időszak, amikor olyan értéket mutatunk be Pécsen, amely környékünkön vagy akár az országban, illetve Közép-Európában sehol sincs. Nagyon fontos, hogy egy-egy ilyen attrakció hasznos a tradicionális Csontváry-, Vasarely-, Zsolnay-kiállítások számára és jótékonyan hat a „Pécs, a kultúra városa” mottó erősítésére is.

magyar attila8

– Infrastruktúra tekintetében fel tudjuk venni a versenyt a többi hazai kiállítóhellyel?
– Teljes mértékben; az ideérkező tárlatokat a legszigorúbb biztonsági követelmények teljesítésével tudjuk fogadni. A Modern Magyar Képtár például olyan korszerű kiállítóhely, amely bárhol a világon megállná a helyét.

– Milyen változások várhatóak a pécsi múzeumi rendszerben?
– Egy korábbi elhibázott döntés miatt évek óta nincs régészeti kiállítás, az önkormányzattal közösen dolgozunk a megoldáson. A kiállítás reményeink szerint jövőre valósul meg, így Pécs többek között római kori leletei eddig nem látott technikai támogatással, korszerű kiállítóhelyen lesznek láthatóak. A természettudományi osztály, annak értékei nagy valószínűséggel a milliárdos felújításon áteső állatkerthez kerülnek. Így egymást erősíti majd a két intézmény.