Több pénz kultúrára

Pécs egyik legnagyobb ékköve a Zsolnay-negyed

Több országos hatókörű kulturális intézmény székhelyét is áttehetné székhelyét Pécsre a terület kormányzati illetékese szerint. Az államtitkár azt mondta, a pécsi kulturális intézményeknek is nagyobb támogatást kellene kapniuk. Egy részsiker már van; a színház hozzájutott plusz hatvanmillióhoz.

hirdetés

Hoppál Péter kulturális államtitkárt azért kérdeztük a pécsi kulturális intézményrendszer finanszírozásáról, mert nemrégiben a költségvetés tárgyalásakor Csizi Péterrel törvénymódosítást kezdeményeztek. Azt akarták elérni, hogy a büdzsében biztosítsanak a már megítélt 500 mellé újabb 100 millió forintot a Zsolnay-negyed és a Kodály központ finanszírozására.

– Ahogy sok város hasonló kérését, ezt sem szavazta meg a többség, ennek ellenére a Pécsi Nemzeti Színház finanszírozására sikerült kiharcolnunk egy 60 millió forintos pluszt. Ez annak volt köszönhető, hogy belátta a kormányzat: a megyeszékhely teátruma a legrosszabbul dotált az ország nagyobb intézményei közül – mondta lapunknak az államtitkár.

Hoppál nem titkolta: elégedetlen a pécsi kulturális intézményrendszer állami finanszírozásával, ugyanis az Európa Kulturális Fővárosa program alatt létrejött intézmények nemcsak pécsieket és baranyaiakat szolgálnak, országos léptékben lát el kulturális feladatokat.

– Komoly küzdelemre készülök ezen a szinten. Egyrészt el szeretnénk érni, hogy a Filharmónia Magyarország után további országos kulturális intézmények jöjjenek létre Pécsen, verjenek itt gyökeret – mondta Hoppál.

Felvetésünkre hozzátette: el szeretnék érni, hogy a Kodály Központ vagy éppen a Zsolnay-negyed is részesüljön nagyobb megbecsültségben, akár úgy, hogy országos intézménnyé válik.