1,5 milliárd a pécsi családoknál

A mostanában házasodó pécsiek és a gyermekes helyi családok járnak a legjobban az újonnan elfogadott költségvetés adókedvezményeivel. Erről tartott sajtótájékoztatót június 24-én szerdán Csizi Péter országgyűlési képviselő.

hirdetés

A gyermekes pécsi családok és a házasságot mostanában kötő helyiek örülhetnek, hiszen ők azok, akik a költségvetés adókedvezményeinek nyertesei. Csizi Péter országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 2009 és 2015 között Pécs folyamatos válságkezelésben volt, hiszen működtetni kellett a várost a több mint 45 milliárdos adósság ellenére is. Idén azonban már a stabilitásra és a növekedésre tud koncentrálni a városvezetés, mondta Csizi, utalva a Pécs2020 Program fejlesztési terveire.

fidesz évadnyitó-csizi péter1
A pécsieknek is szólnak az adókedvezmények

Pécs országgyűlési képviselője kifejtette, hogy jelenleg egyetlen cél lebeg a városvezetés előtt: az, hogy új munkahelyeket hozzanak létre. Emellett pedig fontos szempont, hogy segítsék és felpörgessék a helyi gazdaságot és segítsék a gazdaság szereplőit, ugyanis – folytatta – ők azok, akik munkát és megélhetést adnak a pécsieknek. Ebben segítségükre van a kormány is, amely a fejlesztési, beruházási támogatások legalább 60%-át gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítja.

Az adócsökkentés költségvetéseinek részleteiről szólva elmondta, hogy jövőre tovább csökken a személyi jövedelemadó és növekszik a családi adókedvezmény összege, amelynek köszönhetően 1,5 milliárd forint marad a pécsi családoknál. Végeredményben az átlagkeresettel rendelkező kétgyermekes családoknak (Pécsett közel 8000 ilyen család él) jövőre 116 ezer forinttal több jövedelmük lesz, mondta.

Jobban járnak a családok
Jobban járnak a családok

Csizi Péter elmondta, hogy 2016-tól kezdve 4 év alatt fokozatosan a kétszeresére, gyermekenként 10 ezer forintról 20 ezer forintra fog emelkedni a kétgyermekes szülők havi kedvezménye.

Jövőre is megmarad és egyre több családot érint Pécsett a házasságkötési adókedvezmény, amelynek nagy szerepe lehet abban. hogy Pécsett tavaly 608, idén pedig már háromszáznál is több esküvő volt. Emellett folytatódik a gyed extra is, ami bizonyítottan ösztönzi a gyermekvállalást és a
kisgyermekes édesanyák foglalkoztatását – mondta Csizi.

A családok 2016-ban már egész évben igénybe vehetik az új otthonteremtési programot, a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, ami szintén komolyan érinti a pécsieket is.