Több pofont adnának a bányászok

Egykori baranyai bányászok, szakszervezeti vezetők, valamint többek között a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a pécsi MSZP képviselői is megjelentek azon a demonstráción, amelyet csütörtökön délután tartottak a Széchenyi téren. Azt akarják elérni, hogy a kormány minden, korábban létező juttatást adjon meg a volt bányászoknak. 

hirdetés

„Cserbenhagyott bányászok, kisemmizett emberek”; “Rokkant vagyok, nem csaló” – többek között ilyen transzparensekkel jelent meg számos egykori volt bányász a Széchenyi téren csütörtökön, hogy kifejezze elégedetlenségét a kormány a bányászjuttatásokkal kapcsolatos döntései ellen.

A rendezvény hallgatóságában a volt bányászok között többek között megjelentek szakszervezeti képviselők, vezetők, az MSZP helyi tagjai – mint Tóth Bertalan és Kőhegyi István -, valamint a Magyar Szolidaritás Mozgalom tagjai is. A rendezvény házigazdája a Járadékos Bányászok Szakszervezete volt, szónokként főként volt bányászok léptek a Szentháromság-szobor tövébe, a fel és levezetésről pedig Benke Norbert, az MSZOSZ Baranya megyei ügyvivője gondoskodott.

Az MSZOSZ (Benke Norbert) is felszólalt

A felszólaló bányászok elégedetlenségüknek adtak hangot amiatt, mert szerintük a kormány a rokkant bányászok egy kis részének kedvez csak. A 426/2012-es kormányrendelet szerint járadékra az jogosult, aki legalább tíz év föld alatti munkát végzett, 2011. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetve megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesült, illetve legalább 29 százalékos egészségkárosodást szenvedett bányászati tevékenység következtében.

A felszólalók közül Szemán István, a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületének volt alelnöke fogalmazta meg legmagvasabban, mire készülnek, s emlékeztetett rá, a tény, hogy egy lakossági fórumon pofonvágta egy volt bányász Polics József komlói polgármestert, csak az első lépés volt.

Szétszóródtak, helyeseltek

– Egyet kérünk és semmi mást: állítsák vissza változtatás nélkül a 23/1991-es kormányrendeletet az egyes bányászati dolgozók társadalombiztosítási kedvezményeiről. Erre március 21-ig adunk időt. Ha ez nem történik meg, a komlói pofon a kezdés volt, akkor bele kell verni a fejükbe, hogy mit kér a bányásztársadalom – mondta.

Rárobbantanák az épületet a Fideszre

– Ma a fiatalok bementek a Fidesz-székházba, kérdem én, ha mi, bányászok megyünk be, akkor mi lesz ott?! Ha nem engednek be a kerítésen, alábújással is be tudunk menni, rájuk robbantjuk az épületet, ha ez így folytatódik! Meg kell állítani ezt a szemét mocskos bandát, mert elveszíted a gyermekedet, az életedet, éhen döglesz – ordította a volt bányász indulatosan.

Benke Norbert féltucatnyi bányász rövidebb-hosszabb felszólalása, személyes hozzáfűznivalója után arra kérte az egybegyűlteket, március 21-én, 15 órakor jöjjenek el ismét a Széchenyi térre egy újabb, nagyobb tüntetésre. Akkor ugyanis a most megjelentek kiegészülnének az ország más térségeiben dolgozó bányászokkal, szakszervezetisekkel is.

A résztvevők a demonstráció után levonultak a városházához és az ismert bányászköszöntéssel szimbolikusan „Jó szerencsét” kívántak a politikusoknak.

[frame]

Lusta volt a pofozkodó bányász?

Mint az ismert, február végén volt bányászok gyűltek össze egy lakossági fórumon Komlón, majd egyikük odarohant a pulpitushoz és arcon ütötte Polics József polgármestert. Komló első embere kíváncsi volt, s tájékozódott az őt megütő volt bányász, Kollár Tibor ügyében. Kiderült, hogy Kollár Tibornak valóban megszűnt rehabilitációs ellátása, viszont ez megjárt volna neki. Ő ugyanis nem adott le határidőre a jogszabályi feltételeknek megfelelő – vagyis egyértelműen kitöltött és aláírt – nyilatkozatot. Nyilatkozat hiányában a hatóság megszüntette Kollár ellátását. A döntés ellen ő később fellebbezett, de az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság helyben hagyta az elsőfokú döntést. A jogvita ezután a bíróságon folytatódott.

Polics szerint Kollár Tibor a járadékát nem az egészségi állapotával vagy a munkaképességével összefüggésben veszítette el, hanem kizárólag azért, mert nem tett eleget törvényben előírt kötelezettségének, amelynek várható következményével maga is tisztában volt. Amennyiben kérte volna az egészségügyi felülvizsgálatát, akkor összesen egy alkalommal kellett volna megjelennie a kijelölt bizottság előtt. Kollár ugyanis jogerős bírósági ítélettel rendelkezik arról, hogy egészségkárosodása végleges és visszafordíthatatlan.

[/frame]

hirdetés
Hirdetés

23 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szégyelem, hogy egy olyan országban élek, ahol a vezetők és a polgárok más más vizeken eveznek! Vigyázni kellene az evezőkre, mert nem biztos, hogy az erőltetett hajtás közben eltörik a lapát, és egy lapáttal még a mostaniak sem tudnak előbbre jutni, de körbe forogni, azt igen.Ezt sajnos a saját bőrén érzi minden itt élő polgár/Nem az új gazdagokra gondolok//.

 2. Tomi Hamar: én nem is tudom hogy hogy szolítsalak ,én el mondanám neked,vagy( inkább írom )
  jobb is így hogy csak távolból társalgunk mert lehet hogy le köpnélek ,egy szer s minden korra tisztázzuk mi 3 fokon kerültünk rokkantsági nyugdíjba ,ami aszt jelenti hogy három tagú orvosi bizottság vizsgálati eredményekén és Bírósági ítélet alapján kaptuk + a rokkantsági állapotunkat ,akkor ki itt a csaló? nem azok akik el rendelték vagyis ki kényszeritették aszt hogy ha nem kérjük a felül vizsgálatot akkor + szüntetik a jogosultságunkat.Már mi re fel szüntetnék + hisz mi 3 mad fokon Törvényesen jogot szereztünk arra hogy a betegségünk okán jogosultak vagyunk életünk végéig a minket meg illető jogra ,csak hogy egy fránya Törvény modosítással + hogy a 2012 költség hiányát fedezzék el vették a tőlünk a + szerzet jogainkat,és eszt mi nem hagyjuk és ez a pofon csak az első a többi már könnyen jön.Tiszteletem, JÓ SZERENCSÉT !!

 3. Én abban bízom, hogy előbb-utóbb a sok szemellenzős, szűk látókörű ember végre kinyitja a szemét, meg a fülét és végre észhez tér. Akkor talán felszakadozik a narancsos-rózsaszínű köd.:)

 4. Kollár Tibor barátunk nem volt lusta, és ostoba! A felülvizsgálati behívóra azt írta, hogy nem kéri a felülvizsgálatot, arra való hivatkozással, hogy tartsák tiszteletben a független bíróság által orvosszakértők véleményével alátámasztott jogerős ítéletet, mely a rokkantsági nyugdíjba helyezését írta elő.Minden gondolkodó és épelméjű embernek azt a következtetést kell levonni, hogy Tibor barátunk a sajátos lehetőségénél fogva tiltakozott a visszamenőleges jogtiprás ellen!Persze a két bites agyúaknak ez jelenthet mást is….Jó szerencsét!

 5. Tévesen “utóbbi”-ként hivatkoztam a bányászok egészségkárosodási járadékára. Helyesen: előbbi

 6. Kusz!

  Névtelenül, sunyi módon vádaskodni, nem bányászra vall.
  Nevezd meg magadat, és úgy vádolj, ha van bizonyítékod!
  Hány rokkantosító határozat tudsz bizonyítani, a Spanyolországban dolgozottaknál?

  Sajnos sok ostoba, összekeveri a bányászok egészségkárosodási járadékát a rokkantsági nyugdíjjal. Ez utóbbi 29%-os egészségkárosodási mértéktől jár, és lehet mellette dolgozni.
  Bányában is. Itthon is lehetett.
  De mivel nyugdíjszerű ellátás, és a nyugdíjfolyósító folyósítja, sokan csak nyugdíjként emlegetik.
  A magadfajta sunyi uszítók, meg ezt úgy tálalják, hogy csalók a bányászok. Ha meg nem dolgozik a 29%-os egészségkárosodásával, akkor meg lusta a bányász. Ha van rajta sapka, az a baj, ha nincs, akkor meg az.

 7. Hotter igazat ir, én voltam köztetek ugyhogy tudom kik voltak álrokkantak és melyik orvosnak fizettek…………….és kik voltak közülük Spanyolba. Másikmeg az hogy sajnos soktól jogtalanul vették el a nyugdijukat.

 8. majomparádé
  Téged nem kommentállak. A neved mindent elárul. Egy nichk név mögé elbújt MAJOM:

 9. Hotter Te egy bunkó vagy.Miért általánosítasz. ki dolgozott Spanyolban? Ezerből ha egy.Ha nem voltál bányász mi a f……. szólsz bele. Valami taknyos gyerek lehetsz.Egyszer gyere közénk ismerj meg bennünket, és utána ítélkezz.

 10. ÍGY AKAR A KORMÁNY MEGSZABADULNI AZOKTÓL A OKKANT BÁNYÁSZOKTÓL,AKIK NEM ISMERIK A JOGOT!HA EGYSZER VALAKI ROKKANT,ÉS VÉGLEGES,AKKOR MIÉRT KELL KIKÜLDENI PAPIRT,HOGY TÖLTSE KI,HÁT EZÉRT,HOGY ÍGY TUDJÁK ELVENNI TŐLÜK A JÁRULÉKOT.

 11. Ugyanazt fogják elérni, mint a rendőrök a korkedvezményük elvételével. Vagyis a nagy semmit.


 12. Sokan azt hiszik, hogy a bányabezárások során,bezárták a bányászok és családjaik sorsát is ,de nagyot tévednek! Lehet,hogy az utolsó órákban vagyunk,de most kell összefogni,hova tüntetek?-Emberek,a jövőtök a tét fogjatok össze ,amit az őseitek vagy ti harcoltatok ki ne hagyjátok veszni!

 13. ..és mi lesz? Megint az elqro szemkilövőt szavazzátok meg? Kiváncsi lennék hogy a primitiv mocskolódáson kivül van e valakinek ötlete? Én sem vagyok elégedett, de ki jöjjön???

 14. Majomparádénak is nem ártana egy jól irányzott pofonnal rothadó narancsos agytekervényeit ki egyenesíteni

 15. Csaló bányászok rokkantosították magukat főleg komlón ,parazitaként élősködnek és külföldön vígan dolgoznak.

 16. Nem a törvények hanem a korrupt orvos/ok/ szerint lettek nyugdijasok, utána Spanyolországban dolgoztak és röhögtek a többieken. Ott voltam tudom. A korkedvezményeket is át kellene értékelni.

 17. A bányász rokkant nyugdij elvétele után következnek majd a korkedvezményes nyugdijak elvétele? Az akkori törvények értelmében lehettek rokkantak. Visszamenőleg elvenni valakinek a járandóságát, az törvényes? Ha a bírók megnyerték a pereket, ezek az emberek miért nem nyerhetik meg?

 18. szemán facebook adatlapja: Munkahelyek és tanulmányok. Na???
  Nyugdíjasból rokkantból hirtelen erős bányász….

  – MÉV IV-üzem szakvezető vájár-robbantó mester
  – nyugdíjas
  – León, Spain

 19. Örüljenek hogy eddig élősködhettek. Az L.nevü orvosuk pár százezerért tette őket 38-40 évesen nyugdijba. Vissza kéne fizettetni velük az eddig jogtalanul felvett nyugdijat, és pofonvágni mindegyik csalót. Leonba tudtak dolgozni a bányába? Itthon meg rokkantak? Elmennek a mamájukba!!!!

Comments are closed.