Ultramodern intézetet avattak Pécsen

Új épülettel és korszerű eszközparkkal gazdagodott az Édesanyák útján található pécsi onkoterápiás központ.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem az elmúlt években folyamatosan fejlesztette az Édesanyák útjai onkológiai épületegyüttesét, és az ott található gyógyítóeszközöket, technológiákat. Ennek a korszerűsítési folyamatnak a részeként modernizálták az onkoterápiás intézet orvostechnológiai eszközparkját, valamint a fejlesztések részeként átépítették az intézet épületeit is.

Az új épületrész szép, és hasznos is
Az új épületrész szép, és hasznos is

A modernizáció során az intézet egy új épületet is kapott. Az 1902-ben épült bábaképző helyére egy ambuláns kezelésekre és fekvőbeteg-ellátásra is szolgáló komplexum épült. Az új szárny akadálymentesen kapcsolódik a szomszédos, 2002-ben átadott épülethez, megkönnyítve ezzel az átjárást mind a betegek, mind az egészségügyi személyzet számára. A teljes projekt több mint kétmilliárd forint uniós támogatásból valósult meg.

Páva Zsolt: stratégiai gondolkodás eredményei a pécsi fejlesztések
Páva Zsolt: stratégiai gondolkodás eredményei a pécsi fejlesztések

Az intézet vadonatúj épületében tartott ünnepélyes átadón Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta, a város számára óriási öröm, hogy megújult az intézet, hiszen nem csupán arról van szó, hogy a régió legkorszerűbb onkoterápiás központja Pécsett áll, hanem arról, hogy a korszerű eszközöknek, a hozzáértő orvosoknak, és az új épületrészben rejlő lehetőségeknek köszönhetően több betegen tudnak segíteni.

Modern onkológiában dolgozni és gyógyulni is jobb
Modern onkológiában dolgozni és gyógyulni is jobb

A városvezető kifejtette, az új intézet „nem magától jött létre”, nem a semmiből került ide. A rákbetegek gyógyításában kulcsfontosságú intézmény ugyanis többek között azért születhetett újjá, mert Pécsett 2009 óta egy tudatos, jövőre koncentráló stratégiai gondolkodás határozta meg az önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem együttműködését, mely az onkoterápiás intézet korszerűsítéséhez hasonló számos modernizációs folyamat megvalósulásában is nagy szerepet játszott és játszik a mai napig is. Az intézetfejlesztés pedig – mint a legtöbb pécsi projekt – nem jöhetett volna létre a városban lévő tudás, a szakmai erőfeszítések, az itt dolgozók elkötelezettsége és erőfeszítése nélkül.

Az új sugárterápiás készülék
Az új sugárterápiás készülék

Mangel László, az onkoterápiás intézet vezetője elmondta, hogy az itt található sugárterápiás eszközpark modernizálása már öt éve egyetemi költségvetésből megkezdődött, tavaly pedig már európai uniós forrásból vásárolhattak újabb gyógyító készülékeket. Hangsúlyozta, hogy, öröm számukra, hogy végre egy épületegyüttesben, szép körülmények között, a modern kor követelményeinek megfelelő eszközparkkal tudják végezni dolgukat.

Mangel László "átveszi" az új épületrészt
Mangel László átveszi az új épületrész kulcsát

Az intézetében napi szinten közel háromszáz ambuláns beteget látnak el, mintegy 150 sugár- és félszáz infúziós kezelést végeznek, és összesen 55 fekvőbeteget tudnak egyszerre ellátni, valamint éves szinten több ezer daganatos beteget kezelnek itt Baranya és Tolna megyéből.

Az eseményen részt vett még Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Az átadó zárásaként Udvardy György megyés püspök megáldotta a betegeket és az egészségügyi személyzetet.