Több száz diáknak adnak munkát

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) július 1-jétől az idén is meghirdeti a nyári diákmunka programot, amelynek keretében 16-25 év közötti diákok kaphatnak a helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget. Baranyában is több száz fiatalt várnak.

hirdetés

Tavaly az országban 16 ezer fiatal szerzett munkatapasztalatot a két hónapos program keretében,  idén a múlt évhez hasonlóan 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

Az önkormányzatok idén is a hatáskörükbe tartozó munkákat kínálnak, a tavalyi tapasztalatok alapján például irattározást, konyhai kisegítő munkát vagy parkgondozást, s a járási munkaügyi kirendeltségekhez kell benyújtani munkaerőigényüket.

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a program kezdő időpontjában (július 1-jén) már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor (augusztus 31-én) pedig még nem múltak el 25 évesek. A diákok mától már regisztrálhatják magukat az illetékes munkahelyi kirendeltségeken.

A munkaügyi központokban a regisztrált diákok számára általános és a helyi sajátosságokra is kitérő információt nyújtanak, majd ezt követően – a beérkezett munkaerőigények alapján – közvetítik ki a diákokat.

Gyuricza Ágnes, baranyai munkaügyi központ kommunikációs főreferense közölte: Baranyában minimum 641 fő, maximum 1300-1400 fő bevonását tervezik a programba.

A program keretében a béreket támogatják, a százszázalékos támogatás legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 88 500 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 76 125 forint lehet személyenként és havonta a támogatás.