Több száz hullócsillag érkezik Pécs felé

Idén augusztusban ugyan nem lesz „szuperhold”, mint tavaly ilyenkor, viszont a menetrendszerű csillaghullás pécsi szerelmeseinek ez csak jó hír, hiszen így kevesebb lesz a fényszennyezés is, az apró fényes meteorok tehát jobban fognak látszani. És bizony lesz belőlük jó pár száz.

hirdetés

A Perseida-meteorraj tavaly augusztusban is bevilágította Pécs felett az eget, és ez idén sem lesz másként. A Vénusz fényét is meghaladó világosságú hullócsillagokat a szemfülesek már korábban is kiszúrhatták, de az igazi élmény csak ma, augusztus 12-én éjjel, és holnap hajnalban érkezik, a maximális meteorszámot – óránként akár százat is – ekkor láthatjuk a legjobban.

csillagnézés
A legjobb sötét helyekről nézni a hullást

A hullócsillag-vadászatot tavaly kissé körülményessé tette, hogy a Hold épp akkor került a legközelebb a Földhöz, ennek következtében a szokásosnál világosabb holdfény elnyelte a csillagok világosságát. Idén azonban ez szerencsére nem következik be, mondta lapunknak Áts Gellért, a csillagászati eszközöket forgalmazó AstroTech Kft. szakembere. Az tehát, hogy nem lesz telihold, és tiszta égbolt várható, felettébb megdobja majd a csillaghullás látványát.

A meteorok a Vénusznál is fényesebbek
A meteorok a Vénusznál is fényesebbek

A tűzgömbök nagyon szép zöldes-kékes fényű nyomvonalat húznak majd, amelyek több másodpercig is láthatóak maradhatnak, mondta Áts, majd hozzátette, hogy a meteorok fénycsóváit megpróbálják végigkövetni, akkor az elvezetne a Perseus csillagképbe, a hulló csillagok radiánsába, azaz kirajzási pontjába.

De miért is látszanak a csillagok (amelyek egy üstökös maradványai igazából)? Áts elmondta, hogy a Föld mozgásiránya pont keresztezi a meteorraj pályáját, ezért érezzük közelinek a 100-150 kilométer magasságban fejünk felett elhúzó fényes- és kevésbé fényes gömböket.

Csillagképekből érkeznek
Csillagképekből érkeznek

A meteorok megfigyelésére olyan helyek a legalkalmasabbak, ahol a lehető legkevesebb a fényszennyezés, hiszen a városi fények miatt csak pár hullócsillag válik láthatóvá. Manapság pedig sajnos már egyre kevésbé találhatunk olyan optimális, fények nélküli helyet, ahonnan egy ilyen ritka természeti jelenséget megfigyelhetünk, mondta Áts. A csillaghullás egyébként szabad szemmel látható, nem szükséges hozzá távcső – de persze az élményen csak javít, ha közelebbről látjuk azt.

Épp ezért olyan helyeket kell keresniük a pécsieknek, ahol sötét van, és ahonnan jól belátható a déli- és délkeleti égbolt, ahol a csillaghullás a legélénkebb. Erre például tökéletes Remeterét, Orfű, Árpádtető, Égertető, vagy akár Pogány is. Aki tehát komolyan gondolja, hogy egy éjszakát rááldozna a csillagokra, ezeket a helyeket részesítse előnyben a legszebb látvány érdekében.