Több százan demonstráltak Pécsett

“Nem félünk a Fidesztől!” jeligével kezdődött a vasárnapi tüntetés a Széchenyi téren az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepén. A március 15-i eseményekre emlékezve több száz ember gyűlt össze, hogy a kormány ellen tiltakozzon. A szervezőkön kívül több civil is felszólalt egy fórum keretein belül.

hirdetés

A Pécsnek Hangja Van Facebook-csoport szervezésében megvalósult Talpra Pécs! elnevezésű esemény első felszólalója, Konok Péter történész a magyar viszonyokról szólva elmondta, a “Legyetek rabok, majd mi helyettetek is szabadok leszünk!” üzenetet közvetíti a jelenlegi kormány.

A tüntetők transzparensein a következőket lehetett olvasni: “Szabad ember diktátort győz!”, “És Orbán? Az is gucci”.

IMG_0473

IMG_0460

– A mostani feladatunk, hogy újraépítsük a demokratikus Magyarországot – mondta Majtényi László jogász, volt adatvédelmi biztos. Hozzátette, hogy a pécsieknek követelniük kellene a kormányváltást. Ezután Aradi Hanga, aki több pécsi demonstráció szervezésében is részt vett, Erdős Virág Na most akkor című versével folytatta az eseményt.

Őt Tamás Gáspár Miklós közéleti személyiség követett. Kiemelte beszédében, hozzánk képest száztízszeres jóléti helyzet van bizonyos európai országokban, ami szégyen Magyarországra nézve. Követeli, hogy csakis olyan léphessen kormányra, aki ezen a helyzeten változtatni akar és változtatni tud. A felszólalók sorát Csikósné Dívják Mária szociális munkás és Juhász Péter, az Együtt képviselője zárta.

IMG_0493

IMG_0477

Heindl Péter történész ezután liszttel öntötte le azt a Weöres Sándorra emlékeztető “Tiborcot, a lámpagyújtogatót”, amely a felszólalók szerint a közvilágítás közbeszerzési akcióját figurázza ki. A beszédeket követően a szervezők egy olyan fórumot hoztak létre, ahol bárki a közönség közül kiállhatott és elmondhatta mi bántja, minek szeretne hangot adni. A civil fellépők leginkább azt hangsúlyozták, hogy a paksi atomerőmű kiégett fűtőelemeit ne a Mecsekbe szállítsák. Az egyik felszólaló, Rajnai Attila Pécs 12 pontját is összeállította, amelyet a tömegnek fel is olvasott. Többek között jövedelemarányos teherviselést, pártoktól független bíróságokat, a “maffia” állam megszüntetését, pártoktól tiszta rendőrséget követelt 12 pontjában.

11040159_10204600674710929_1147033466_n

A demonstráció után a résztvevők szétszéledtek, a fórum után pedig Misetics Bálint előadását hallgathatták meg a polgári engedetlenségről és az erőszakmentes ellenállásról a pécsi Nappali bárban.