Több ezer drogos lehet

Szemelyácz János, a szenvedélybetegekkel foglalkozó INDIT Közalapítvány vezetője szerint az újfajta – bizonyos esetekben legálisan is elérhető vegyületekből képzett – dizájner drogokat lőhették magukba a Budai Vámnál. Mint mondta, akármennyit dolgoznak, mindig maradnak szerhasználók, s lesznek újak. Akikkel ők kapcsolatba lépnek, nemigen dobálják el egyébként a tűket.

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, egy elkeseredett édesapa kereste meg levelével szerkesztőségünket. Arra panaszkodott, hogy a Budai Vám környékén lépten-nyomon fecskendőkbe, drogosokba futnak bele gyermekével, és már nem merik a kicsiket leengedni a játszótérre sem.

A rendőrség azt ígérte, többet járőröznek a környéken, s gondot fordítanak a terület nyugalmának fenntartására. Most a pécsi drogambulancia vezetőjét kérdeztük arról, mi állhat a háttérben.

fecskendo6

– A különböző vegyületekből előállított, akár legálisan is beszerezhető úgynevezett dizájner drogok térnyerése figyelhető meg most is. Egyesek ugyanis intravénásan használják ezeket a szereket, s az új fogyasztók még arra sem figyelnek, hogy biztonságosan használják a tűket, előfordul például az is, hogy egy fecskendővel többen is megszúrják magukat – így Szemelyácz János.

Elmondta, ők a város számos pontján működtetnek tűcsere-automatát, s azok, akikkel ők kapcsolatban állnak, aligha hagyják el lépten-nyomon a tűket. Hozzátette: a szerek olcsósága miatt több ezren is élhetnek ilyen újfajta drogokkal Pécsen, közülük több százan szúrhatják magukat.

Ha nem lesz pénz, mit sem ér a papír...
Ha nem lesz pénz, mit sem ér a papír…

– Nehéz elérni ezeket a fogyasztókat, általában csak akkor kerülünk velük kapcsolatba, amikor egy év után kialakul náluk a függőség. Az sem valószínű, hogy a mi tűcsere-automatáinkból jutottak fecskendőkhöz, ugyanis tőlünk kevesebbet visznek el, mint amennyit leadnak – tette hozzá.

Szemelyácz azt is elmondta, a felvilágosító kampányokkal, utcai szolgálatukkal folyamatosan jelen vannak a pécsi drogosok között, de mindig maradnak olyanok, akikhez nem jutnak el. Hozzátette: a problémás környéken élők, a közterületek kezelői és az érintett intézmények, boltok is tehetnek azért, hogy ne heverjenek tűk egy adott környéken, de ők is gyűjtik a fecskendőket.

A drogambulancia működésével kapcsolatban egyébként eddig Szemelyáczék nem kaptak negatív visszajelzéseket az emberektől, nincsenek ellenérzéseik, inkább segítik munkájukat. Mint mondta, igyekeznek minél jobban benne lenni a köztudatban, ugyanis ha el tud indulni egy-egy drogos kezelése, az jó hatással lehet a többire is.

Aki egyébként intravénásan szúrja magát, s kapcsolatba kerül az ambulanciával, azt első körben megpróbálják lehozni a szer ilyen típusú használatáról, majd elindulnak egy lassú terápiával, aminek a vége a teljes leszoktatás lehet.

[box title=”Itt segítenek” box_color=”#e32121″ radius=”0″]Pécs több pontján is működik tűcsere-program, lelki segélyszolgálat, például a mostani problémás helyszíntől nem messze, a Hősök terén is. A Szendrey utca 6. alatt (72/ 315-083) addiktológiai ambulancia működik, a Gorkij utca 1. alatt van a TÉR (72/538-037), ahol szintén van segélyszolgálat és tűcsere, a Kazinczy utca 6. alatt működő Tisztás (72/532-300) pedig a belvárosban áll a szerhasználók rendelkezésére.[/box]

 • PécsiPasi

  Nem lehetne esetleg kihelyezni tűgyűjtő Ládákat mint az újrhasznosítós zöld dobozokat?

  Jobb szavam nincs rá. Bocs.

 • vackor

  Kertvárosban a Berek sétányon, a fűben egy kisgyerek kezébe állt a nyáron.

 • Kéti

  A Major utcai buszmegállóval szemben is látni lehetett tegnap egy csomót…