Páva: ezer fiatalnak ad munkát Pécs

leőwey labor6

hirdetés

Most a város oktatási rendszerének legmodernebb fizika-kémia laborját építették meg 300 millióból, de a fűtés és a külső homlokzat mellett megújultak a nyílászárók is. További fejlesztések is lesznek a pécsi iskolákban és fiatalokat támogató programokat indítana az önkormányzat.

Már folynak a tanórák a Leőwey Gimnázium vadonatúj, összesen 300 millió forintból megújult labortermeiben. Ezeket nem csak a suli diákjai, de további tíz másik pécsi intézmény fiataljai használhatják a jövőben. Hivatalosan csütörtökön adták át a termeket, de a homlokzat, a fűtési rendszer már a nyáron megújult, új nyílászárókat építettek be, s a tetőt is felújították.

Kívül is méltó már a tartalomhoz
Kívül is méltó már a tartalomhoz

Ezeket a munkákat a 300 milliós, uniós forrásból megvalósuló laborfejlesztésen felül a város finanszírozza 400 millióból. Még hátravan a díszterem teljes megújítása és a további épületszárnyak modernizálása.

leőwey labor2

Páva Zsolt polgármester a laboravatás alkalmából rendezett sajtótájékoztatón azt mondta, az elmúlt években ötmilliárdos iskolafejlesztési program indult meg Pécsen; többek között teljesen megújult két kertvárosi iskola, új számítógépeket, digitális táblát kaptak az intézmények. Hozzátette: azon dolgoznak, hogy minden pécsi iskolában modern körülmények között folyjon az oktatás, ezért fontossági sorrendben végzik el a korszerűsítéseket.

Emellett a fiatalok helyben tartását is több intézkedéssel segítik a jövőben.

– Ők a jövő, ezért folytatjuk az Önindító programot, amellyel a fiatal vállalkozókat segítjük. Januártól kibővítjük a polgármesteri ösztöndíjprogramot, hogy több tehetséges fiatalt tudjunk támogatni. Emellett ezer fiatalnak adunk gyakornoki munkát, később állást az önkormányzatnál és az önkormányzati cégeknél – jelentette ki Páva.

Zalay Szabolcs, a Leőwey igazgatója arról beszélt, hogy a fejlesztésekkel a Leőweyvel kapcsolatban érzett több évtizedes hiányérzet szűnik meg. Az intézmény belbecséhez a külcsín is felzárkózott. A labort egyébként a Leőwey világhírű tanulójáról, a jelenleg Cambridge-ben tanuló Szabó Attiláról nevezik el.

leőwey1