Több új iparcsarnok épül Pécsen

Pécs gazdasági élete új lendületet vehet, november 13-án ugyanis Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár pécsi látogatása alkalmával bejelentette, hogy a Honsa Kft. több új csarnokot is épít a városban. 

hirdetés

Magyar Levente államtitkár megbeszélést folytatott Páva Zsolt polgármesterrel, Nagy Csaba megyei közgyűlési elnökkel és Csizi Péter országgyűlési képviselővel pénteken.

Baranyában van lehetőség
Baranyában van lehetőség

Az államtitkár látogatást tett a Honsa Kft. pécsi egységében, az ott tartott sajtótájékoztatón elmondta, Magyarország 2014-ben mintegy 3,7 százalékos gazdasági növekedést ért el, amivel bebizonyosodott, hogy a magyar gazdaságpolitikai reformok működőképesek. Kifejtette: több mint 300 ezerrel többen dolgoznak ma a versenyszférában, mint 2010-ben, a munkanélküliségi ráta is közel a felére a csökkent az elmúlt 5 évben. Mindezek alapján a kimondható – folytatta –, hogy a gazdasági növekedés idén is többszöröse lesz az uniós átlagnak.

Magyar Levente kitért rá, Baranyát is szeretnék olyan termelési központtá alakítani, mint például Győr-Moson-Sopront, vagy Fejér megyét. Baranya kedvező gazdasági infrastrukturális adottságokkal rendelkezik, a következő években még több működő tőkét szeretnének idevonzani.

Fejlesztések várhatóak a jövőben
Fejlesztések várhatóak a jövőben

Az elmúlt két évben a baranyai beruházások termelékenysége mintegy 25 százalékkal emelkedett – folytatta az államtitkár – és több mint 1000 új munkahely létesült a térségben. Jó hír az, hogy a hazai és külföldi befektetőkkel jelenleg folytatott baranyai beruházási tárgyalások és a már folyamatban lévő befektetések 40 milliárd forint értékben további 2000 új munkahely létrehozását vetítik előre.

A befektetésekhez azonban szükség van közlekedési és infrastrukturális fejlesztésekre is, a kormány ezért döntött úgy, hogy az M6-os autópályát és az M60-as autóutat jövőre kivezeti a horvát határra, ami az egész megyének meghozhatja a várt gazdasági fellendülést.

Magyar Levente nem hiába tartotta sajtótájékoztatóját a Honsa Kft.-nél, ugyanis – mint mondta – a cég 10 évvel ezelőtt csupán néhány munkavállalóval kezdte meg a munkát, de mára kinőtte magát egy mintegy 700 főt foglalkoztató jól működő vállalkozássá, ezzel jól példázza azt, hogy a régióban megvan a lehetőség a hasonlóan kiugró gazdasági teljesítményeknek. A Honsa Kft. két évvel ezelőtt döntött arról, hogy 4 új csarnokot épít a városban. Egy csarnok már megépült, egy építés alatt áll, további kettő pedig a közeljövőben fog elkészülni – mondta Magyar Levente.

Páva: mindenben segítjük a beruháásokat
Páva: mindenben segítjük a beruháásokat

Páva Zsolt, Pécs polgármestere hozzátette, amikor évekkel ezelőtt úgy döntöttek, hogy újjáélesztik Pécs gazdasági életét, az volt az önkormányzat fő célja, hogy javítsanak a munkanélküliség helyzetén. Ez a törekvés találkozott a kormány céljaival, a foglalkoztatás növelésének folyamata már tart, Pécs mindent meg fog tenni, hogy a további fejlesztések is zökkenőmentesek legyenek. A városvezető elmondta, hogy a komoly tervekkel számoló Honsa Kft. pécsi csarnoka kitűnő hely arra, hogy ezt a cég, a kormány és az önkormányzat összefogásából eredő fejlődést demonstrálják.

A város a hosszú távú közös munka melletti elkötelezettség jeleként új járdát és új buszmegállót épített a csarnok mellé.  A polgármester bízik benne, hogy a jövőben a Honsa Kft.-hez hasonló cégek is megvetik lábukat a városban.