Több zöld, olcsóbban

Cégén, a Biokomon keresztül saját faiskolát hoz létre Pécs, hogy ne kelljen a jövőben drágán, külső forrásból beszerezni a költséges növényeket. A csemetekert folyamatosan ontja majd magából a zöldet, a remények szerint folyamatosan 17 ezer fát tudnak nevelni.

hirdetés

– Pécs levegője szennyezett, a porterhelés nagy, ezért kezdtük el évekkel ezelőtt a város újrafásítását. Legutóbb például a hatos út mentén ültettünk ki több száz fát és több ezer cserjét. A programot folytatjuk, de hatékonyabbá kell tennünk, hiszen nem mindegy, mennyit költünk az adófizetők pénzéből a célra – mondja Nagy Csaba alpolgármester.

Most a város minimális beruházással, egy 40 ezer négyzetméteres telek átadásával és alkalmassá tételével segíti a Biokomot a saját nevelde létrehozásában.

Ilyen lesz...
Ilyen lesz…

– Egy kerítéssel körülzárt, saját kúttal rendelkező telket hozunk létre, amelyen egyidejűleg 17 ezer facsemetét tudunk nevelni. A fákat a következő években folyamatosan tudjuk majd kiültetni pécsi parkokba, játszóterekre, utak szélére, parkolókba. A cél, hogy rendszeresen innen pótoljuk az elöregedő fákat – mondja Nagy Csaba.

Évi 800-1000 fát tudnak majd kiszedni folyamatosan a csemeteparkból. Ezek a fák bőven fedezik az évről évre kidőlő, elöregedő fák pótlását. Hozzátette: az első növényeket 2-3 év múlva tudják kiültetni, addig csemeteként növögetnek.

A tervek szerint egyébként a későbbiekben a Melinda-parkban kialakítotthoz hasonló zöld szigeteket hoznak létre a fák segítségével. Nagy Csaba szerint szükség is van erre, hiszen a város bizonyos területein a növényekkel nemcsak a környezetterhelés csökkenthető, de a nyári kánikula is elviselhetőbb lesz.

 • Mikor

  viszik vissza az eredeti helyére a nagybani után a Faiskola u. ha jól tudom.A pellérdiek itt a régi lőszerraktárnál kertészetet űzemeltetnek közmukikkal, a megtermelt cuccost a menzára szállítják így mindenki jól jár.

 • re szigorúan

  Igaza van, nagyon sok fát, növényt neveltek, sőt volt üvegház, ahol átteleltették a növényeket. nagyon sok embernek most is adna munkát.

 • szigorúan magánvélemény

  Régen is volt kertészeti vállalat, faiskola a mostani Pláza helyén talán.

 • nemtudomki

  Végre valami okos dolog!