Többet adóztak a pécsiek

Összesen közel ötmilliárd forintos bevételt ért el a városháza a helyi adókból; még valamivel több pénz is jött, mint tavaly. Utánajártunk, hányadán áll az adóiroda a bevételekkel, s vajon teljesülnek-e az elvárások?

hirdetés

Közeledve az év feléhez, arra voltunk kíváncsiak, tudja-e tartani a városi adóiroda az önkormányzati elvárásokat, azaz hozni tudja-e a számokat a várt adóbevételek kapcsán. A feladat nem kicsi: egy esztendő alatt közel tízmilliárd forintot szedne be a város helyi adók formájában.

Nagy Zoltán, a pécsi adóiroda vezetője azt mondja, egyelőre teljesültek a várakozások.

– A városkasszába építményadó címén eddig 1,4 milliárd forint érkezett be. Ez a szám viszont csak akkor értelmezhető, ha meghatározzuk a költségvetésbe e jogcímen befolyó helyi adó éves összegét. Ez a tervek szerint hárommilliárd forint lesz. Tavaly ugyanebben az időpontban 1,2 milliárdnál tartottunk – mondja Nagy.

A várt pénz beérkezett – eddig

A szakember azt is elmondta, hogy az összes adót tekintve jelenleg 5,1 milliárdnál áll a „mérce”, amiből 4,8 milliárd Pécsen is marad. A különbözet abból fakad, hogy ettől az évtől a gépjárműadó negyven százaléka maradhat csak az önkormányzatoknál. Ennek ellenére is hozta Pécs a tavalyi hasonló időszak bevételeit, azaz ilyen szempontból jól áll a város szénája.

A számok mögé nézve azonban cizellálja a helyzetet, hogy idén eddig több mint 160 millió forinttal több folyt be építményadóból, mint tavaly ilyenkor, az iparűzési adóbevétel viszont elmaradt a tavalyitól.

– Az iparűzési adó csökkenésének oka, hogy a gazdaság recessziója Pécs városát jobban érintette, mint azokat a megyei jogú városokat, ahol jelentősebb termelő vagy összeszerelő tevékenységet folytató vállalkozások működnek. A építmény- és telek-, idegenforgalmi adó, kapcsán érkező forrásunk ugyanakkor több lett – magyarázza Nagy Zoltán.

Ennek oka, hogy idén tovább folytatták, folytatják építményadóban a bevallással nem rendelkező vagyontárgyak tulajdonosainak feltárását.

– Emellett idén nagyobb hangsúlyt helyezünk a kintlévőségek behajtására is, mert az tavaly az adómértékek növelése kapcsán jelentős összegűvé vált – mondta a vezető.

[frame]

Figyeljünk a lakás eladásánál!

Egyik olvasónknál inkasszót alkalmazott az adóiroda, mert nem fizette be az építményadót. Idáig még nem lenne meglepő a történet, csakhogy a lakás, amire a közterhet kivetették, két éve nincs is a nevén. Nagy Zoltán azt mondja, az adónemet az adózó bevallása alapján vetik ki mindaddig, amíg nem nyilatkozik a tulajdonjog változásáról. A helyes eljárás: lakás, ház eladása esetén még ugyanabban az évben be kell mennünk az adóirodába, és bejelentenünk az adókötelezettség megszűnését. Az új tulajdonosnak pedig jeleznie kell ugyanilyen időintervallumban, hogy adóköteles ingatlan került a birtokába.

[/frame]