Egy tízessel megdobták a fizetést

Jövedelemfizetési lap bérkifizetés pénz forint 20090819 Fotó: Katona Vanda/Napi

Egy év alatt mintegy tízezer forinttal nőtt a bruttó átlagbér Baranyában, derül ki a KSH legfrissebb, 2016 végén lezárt adatsorából. Budapest mindent visz, de térségünk távolról sem a legrosszabbul álló megye.

hirdetés

Amíg 2015 végén 199 462 forint volt a bruttó átlagfizetés Baranyában, addig a tavalyi év végére már jóval átlépte a kétszázezres határt, immár 209 325 forint. Persze azt nem árt tudni, hogy megyei átlagról van szó, Baranya hátrányos helyzetű térségeiben, például az Ormánságban nyilvánvalóan kevesebbet keresnek, míg Pécs például felfelé húzza az értéket.

A nettó összeg, azaz amit egy átlagos baranyai dolgozó hazavisz, a Központi Statisztikai Hivatal szerint 139 202 forint. Itt még inkább hangsúlyozni kell, hogy átlagról van szó, hiszen például a gyermekek után járó adókedvezmény miatt a nettó összeg jelentősen eltérhet azonos bruttó fizetés mellett is.

Bár gyakran szokás Baranyát a legszegényebb megyék között emlegetni, a KSH adatai szerint bőven vannak térségek, ahol szívesen elfogadnák az itteni kereseteket.

A legrosszabb a helyzet e téren Szabolcs-Szatmárban, ahol tavaly év végén a bruttó bér nemhogy a kétszázezret nem érte el, de még a 180 ezret sem: 178 074 forint volt. Baranya mögött van még Borsod, Nógrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok megye is, van, ahol 10-15 ezer forintos a havi bér lemaradása.

Talán meglepő lehet, de egy nyugat-dunántúli megyét is megelőzött Baranya: Zalában ugyanis 206 ezer forint a bruttó havi járandóság. Egy másik érdekesség is van a Dunántúlon: Tolna megye gyakorlatilag nyugat-dunántúli szinten áll a 240 ezres átlagával, ez körülbelül annyi, mint a Vas megyében elérhető átlagfizetés. Igen ám, de itt a több ezer embert foglalkoztató Paksi Atomerőmű dobja meg a megyei értéket.

forint
Már a 210 ezret közelíti a havi bruttó átlagbér Baranyában

A másik oldal is rejt érdekességet. Az talán nem meglepő, hogy a budapesti átlagfizetések a legmagasabbak, az viszont igen, hogy mennyivel. A budapesti 339 894 forint alaposan megemeli az országos átlagot, és még olyan, közismerten jól fejlett megyék sem tudják megközelíteni, mint az Audival és más üzemekkel “felvértezett” Győr-Sopron. Egyetlen megyében sincs ugyanis 300 ezer forint feletti átlagbér, sőt a fővárost körülölelő Pest megye is mintegy havi 100 ezer forinttal elmarad Budapesttől.

Ha visszatérünk Baranyához, azt láthatjuk, hogy az elmúlt években folyamatosan növekedett a bruttó átlagbér. 2013-ban még nem érte el a 190 ezret, 2015-ben már a kétszázezret közelítette, s tavaly csaknem tízezer forinttal meg is haladta azt.