Toller László-programot indítana a baloldal

Programot hirdetett a Magyar Szocialista Párt, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Magyarországi Munkáspárt 2006, valamint a Mecseki Bányászok Szakszervezete által alkotott, Baloldali Összefogás Választási Szövetség. Meixnerék Toller László-programot indítanának, s a volt polgármesterről teret is szeretnének elnevezni. A tömörülés Városi Szenátust hozna létre.

hirdetés

„Politikai ellenfeleink ugyan megpróbálták nehézkessé tenni, de egy hét alatt összegyűjtöttük mind a tizenkilenc körzetben a képviselők indulásához szükséges ajánlószelvényeket, s a polgármester-jelöltséghez a kopogtatócédulákat” – mondta a szövetség polgármesterjelöltje, Meixner András, aki Nyőgéri Lajos, az MSZP városi szervezetének elnöke részvételével tartott sajtótájékoztatót a programról.

A képviselőjelölti listáról szólva elmondta, hogy a listát szakmai alapon állították össze: oktatási, városfejlesztési szakember, jogász, közgazdász is helyet kapott a listán, s jelöltjeik között több fiatal is van.

Az „Összefogással a demokráciáért” címet viselő programról elmondta: azért nevezték így el, mert véleményük szerint negatív események indultak el: „A demokrácia egyes elemeinek lebontása kezdődött meg a választási törvény módosításával, a közgyűlésekbe nem tudnak bejutni a civilek, Boros Péter, volt miniszterelnök pedig a királyságról vizionál. Az ellenzéket kiszorították a helyi médiából” – mondta.

Meixner ezt követően a korábban városvezetői pozícióban lévő MSZP munkájáról számolt be, amely szerint a városban a római időkben sem tapasztalt, százmilliárd forint értékű fejlődés indult el. – A mi nevünkhöz kötődik az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése, az EKF-es beruházások előkészítése, elindítása, s csupán a befejezés nem köthető hozzánk, a „siker városa” nekünk köszönhető – emelte ki Meixner, aki szerint a jelenlegi városvezetés PR-politizálást végez, s Páva Zsolt 2009-es polgármesteri programjának egytizedét sem valósította meg.

A program pontjairól szólva közölte: a fejlesztéseket a peremkerületekre is kiterjesztenék, és folytatják a vállalkozói falu programot, egységes bérletidíj-fizetési rendszert alakítanak ki, megvalósítják az Egészségügyi Innovációs Központot, és a kertvárosi rendelőintézetet. A posztos rendőri programot is kiterjesztenék a külső kerületekre is.

Meixner radarmentes Pécset szeretne, s állítása szerint ez az igény korábban is „áthatotta politikájukat”. E pont hangsúlyozására azért van szükség szerinte, mert tartani lehet attól, hogy a város nem teljesen szabadult meg a lokátortól.

A politikus kiemelte: útjára indítanák a Toller László-programot, melynek keretében például egyablakos ügyintézési rendszert alakítanának ki annak érdekében, hogy ne kelljen a belvárosba utazni egy-egy jogosítvány, lakcímkártya elkészítéséhez. A volt polgármester nevével fémjelzett program keretében folytatnák a Sopianae útfelújítási projektet, méghozzá burkolat nélküli utakat látnák el aszfalttal, s ezzel párhuzamosan – ahol szükséges – a közvilágítást is kiépítenék. Intézmény-felújításra is sort kerítenének, valamint a szintén folytatandó homlokzat-felújítási programot graffitik eltávolításával kapcsolnák össze. Mindezek mellett egy, civilekből, a kamarák, az egyetem képviselőiből, a megyei önkormányzat, valamint a kisebbségi önkormányzatok delegáltjaiból álló, úgynevezett Városi Szenátust állítanának fel, amely testület az önkormányzat mellett dolgozna, egyfajta ellenőrző szerepet is kapna.

A baloldali tömörülés tervei között szerepel az is, hogy Toller Lászlóról közterületet nevezzenek el egykori választókerületében, Kertvárosban.

hirdetés