Tömeges a kéz-láb-száj betegség Pécsen

Hólyagokat okoz a kéz-láb-száj betegség

Komoly és tömeges megbetegedéseket okoz egy vírus az óvodákban és bölcsődékben ezekben a hetekben; a kéz-láb-száj szindrómás betegség lázzal jár és egy hétig is eltart a gyógyulás. Emellett a város különböző pontjain ismét támad a skarlát is.

hirdetés

A pécsi kicsiket egy rendkívül kellemetlen és lassan múló vírusos betegség támadja meg újabban, amely a kézen, a lábon és a szájban okoz hólyagokat. A főleg 2-6 éves korosztályt érintő betegséget sokszor a gyengébb szervezetű szülők is elkapják – erősítette meg lapunknak több pécsi gyermekorvos. Bár járványról nincs szó, egy görcsönyi óvoda már elnéptelenedett miatta. Érdekesség, hogy ismét felütötte fejét a skarlát is, amely akár 40 fokos lázat is okozhat a vörhenyes kiütések mellett.

Hólyagokat okoz a kéz-láb-száj betegség
Hólyagokat okoz a kéz-láb-száj betegség

– A kéz-láb-száj szindrómás eseteket augusztus óta kezeljük, de az utóbbi hetekben vált tömegessé a vírusos betegség, amely komplett óvodákat, bölcsődéket is képes elnépteleníteni – mondta lapunknak dr. Cser Zsuzsanna pécsi gyermekorvos.

A náthához hasonlóan cseppfertőzéssel terjedő betegség igencsak kellemetlen tünetekkel jár, tette hozzá, hiszen fájdalmas hólyagok alakulnak ki a szájüregben, míg a kezeken, lábakon ugyanilyen, rendkívül viszkető hólyagok alakulnak ki. Emellett a kezdeti napokban magas, 39 fok feletti láz is sújtja a pácienst.

Több pécsi családban a skarlát is felütötte fejét
Több pécsi családban a skarlát is felütötte fejét

– Megelőzni nagyon nehéz, nagyobb közösségben szinte lehetetlen, hiszen egy tüsszentéssel, köhögéssel, egy kilincs megfogásával is terjed. Aki elkapta, annak diéta, ágynyugalom kell egy hétig – mondja a szakember. Sok szülő sem ússza meg, hogy átessen a betegségen, főképp, ha a hozzátartozó szervezete nem a legfittebb. Jó hír ugyanakkor, hogy a hólyagok egy hét alatt leszáradnak és nyomtalanul elmúlnak. Ehhez a gyerekorvos által ajánlott szárító, fertőtlenítő krémmel vagy langyos kamillateával kell kezelni a kezet és a lábat, míg a szájban lévő fájdalmat gyógyszeres oldattal lehet csillapítani.

Bár nem tömegesen, a skarlát is támad Pécsen. Lapunkhoz két, egymástól messzebb lévő városrészből is jelezték szülők, hogy skarlátos a gyerekük, egyik helyen a szülő is elkapta.

Dr. Mammel Andrea lapunknak azt mondta, bár az ő praxisában nem volt skarlátos, a baktérium okozta, szintén cseppfertőzéssel terjedő betegség vissza-visszatérő jelleggel előfordul a városban, így nem lepődött meg a tapasztalatokon.

– Bár nem gyakori, az 5-8 napos lappangási idő és a cseppfertőzés miatt könnyű elkapni nagyobb közösségben. Ha valaki élete során egyszer már volt skarlátos, az viszont már nem veszélyeztetett – magyarázta a doktornő.

Kassay Veronika megyei tisztifőorvos azt mondta lapunknak, hogy vannak ugyan skarlátosok Pécsen, de járványról még nem lehet beszélni, az esetek száma nem kiugró. Hozzátette: megelőzni úgy lehet, hogy kerüljük a zsúfolt helyeket, gyakran szellőztetünk és sokszor mosunk kezet.

A betegség egyébként meglehetősen agresszív, s ha nem alkalmaznak antibiotikumos kezelést a páciensek, szövődményeket is okozhat; ilyen lehet a mandula tályog, fülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, ízületi bántalmak, de vesegyulladás is előfordulhat.

A skarlát hirtelen magas lázat, fejfájást, hasfájást, hányást, torokfájást okozhat, emellett a baktérium toxintermelése miatt még kiütések is megjelenhetnek. A piros pöttyök a hajlatokban jelennek meg, a nyelv pedig lepedékessé válik, rajta szintén piros pontok bukkannak fel. Már a láznál érdemes orvoshoz menni, hogy az beazonosíthassa a betegséget.