Tömött buszok, ritka járatok a nyáron

A baranyai strandok forgalma mindennap nagy nyáron, főként Pécsnek és a pécsieknek köszönhetően. Aki pedig nem teheti meg, hogy autóval közlekedjen, a távolsági buszokra tud hagyatkozni, de a buszközlekedés nem könnyű. Nem csak azért, mert ritkán járnak, hanem azért is, mert tömve vannak, kényelmetlenek.

hirdetés

Végigböngészve a menetrendet, átlagosan óránként indulnak járatok Pécs felé a kis fürdők – Sikonda, Magyarhertelend, Orfű – felől. Ha a hazaigyekvő strandolók mellé még a helyi lakosságot is hozzáadjuk, látszik, ez édeskevés.

A késő délutáni, kora esti órák a legkritikusabbak, amikor zárnak a fürdők. Tömegesen indulnak a családok a megállókba, de nem férnek fel a buszokra.

Szerencsétlenebb esetben klíma sincs, a polifoam szivacsokkal, plédekkel és gumilabdákkal kitömött ötfős család pedig nem kevés helyet foglal el.

A távolsági buszokat közlekedtető ex-Pannon Volán azonban a nyári menetrend változásával inkább több vonalon ritkította a járatokat, ami alapvetően az iskolai szünet és szabadságolások miatt indokolt. Kérdés, mit kezdtek a fürdőző tömeggel?

Ön szerint elég sűrűn járnak a fürdőhelyekre a buszok?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Roszprim Nándor, a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. sajtóreferense elmondta, a június közepétől augusztus végéig tartó nyári menetrend elkészítésekor a Pécs-Orfű-Abaliget vonalon sűrítették a járatokat, egyértelműen javult a közlekedési kapcsolat a megyeszékhely és a kistelepülések között.

A nyári menetrendet úgy tervezték, hogy mind az orfűi Pécsi-tó két oldala, mind az aquapark közvetlen járatokkal elérhető legyen. Abaliget és Sásd felé szintén közvetlenül indulnak buszok. Ilyen szempontból is jelentős mértékben fejlődött a tömegközlekedés.

Roszprim szerint mivel az esti órákban az orfűi járatok már körjáratok, érdemes a megszokottal ellentétes irányba felszállni az utasoknak.

A sajtóreferens elmondása szerint a társaság mindent megtesz az utasok jobb kiszolgálása és kényelme érdekében, és ez okot ad némi bizakodásra.