Török konzulátus Pécsen

Páva Zsolt polgármester és Törökország nagykövete jelenlétében avatták fel Pécs egyetlen török kori kútját. A török kormány ötmillió forintos támogatásával szépült meg Idrisz baba Kerjala elnevezésű kútja a Rókus-dombon. Jövőre további pécsi török műemlékek felújítása valósulhat meg.

hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök török kollégájával még tavaly februárban kötött megállapodást arról, hogy a Török Nemzetközi Együttműködési és Fejlesztési Ügynökség (TIKA) közreműködésével kerülhet sor Pécsen több török műemlék, egyebek mellett Idrisz baba türbéjének, a Jakováli Hasszán dzsámi minaretjének és Ferhád pasa dzsámijának a felújítására, s így került sor a Kerjala-kút helyreállítására is.

Páva Zsolt az átadón elmondta, hogy a kút Pécs egyik legkedveltebb, a belvároshoz közel eső helyszínén, a Rókus-dombon található, ám az utóbbi évtizedekben állapota leromlott, gondozatlanná vált. A város és a TIKA példaértékű együttműködése révén azonban ez az érték a török korban megkapott arculatát nyerte vissza a lehető leghitelesebb formában.

Fakili, Sakir; Páva Zsolt

Sakir Fakili, Törökország nagykövete bejelentette: az egyre erősödő kapcsolatoknak köszönhetően hamarosan török konzulátust nyitnak Pécsen. Az okok között megemlítve hozzátette: a baranyai megyeszékhely Törökország számára a legfontosabb vidéki helyszínnek számít, hiszen a városban koncentráltan vannak jelen a hódoltságból ránk maradt emlékek, ilyen szempontból Pécs a leggazdagabb magyar város.

A többi pécsi műemlék jövőjét illetően Ferhád pasa Kazinczy utcai műemlékét teljesen helyreállítanák, s olyan centrumot hoznának létre, amely rengeteg török turista számára lenne vonzó. Ezt elsősorban egy igazi, keleties hangulatú bazár létrehozásával, valamint egy török fürdő (hamam) kialakításával érnék el. Ez utóbbi projekt lenne a legnagyobb, ám gondot jelent, hogy a terület jelenleg magánkézben van, ezért lassan halad az ügy.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. ügyvezető igazgatója szerint folyamatos az egyeztetés a török féllel a projekteket illetően.

– Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a török szervezettel, jelenleg azonban nem a Kazinczy utcai, úgynevezett Ferhádia feltárása az első számú projekt, hanem Idrisz baba türbéjének fejlesztése. A pénzügyi fedezet előteremtése zajlik, a török fél által adott tájékoztatás értelmében jövőre elindulhatnak a fejlesztések – közölte Merza.