Torokra megy az őszi vírus

Itt a szokásos őszi megfázások ideje, készülhetünk tehát a torokfájásra, a heves tüsszögésekre, a hőemelkedésre. Az idei vírustámadás viszont már a fél várost ledöntötte a lábáról. Még nincs nagy baj, de rossz esetben még komolyabb szövődményekhez is vezethet, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. 

hirdetés

A menetrend szerinti agresszív, kora őszi megfázásroham azért tud minden évben rengeteg embert leverni a lábáról, mert az immunrendszerünk ilyenkor még nincs igazán felkészülve a hirtelen lehűlésre. A lapunk által megkérdezett gyerekorvosok és háziorvosok is azt mondták, hogy nagyon sokan fordulnak hozzájuk megfázásos megbetegedéssel, torokfájással.

A megfázás szerencsére nem mindig jár lázzal
A megfázás szerencsére nem mindig jár lázzal

Dr. Princz János háziorvos, a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke lapunknak elmondta, hogy az őszi kellemetlen betegségért nemcsak a szervezetünk ilyenkor még gyenge védekezése okolható, hanem a naiv és óvatlan öltözködési berögzülések is, hiszen az évnek ebben a szakában sokan hajlamosak még a lenge nyári ruhákban kimozdulni, ez pedig komoly hiba. Az időjáráshoz nem alkalmazkodó ruházat ugyanis kiszolgáltatja az embert a kórokozóknak.

A háziorvos elmondása szerint a felső légúti megbetegedésekkel járó megfázás gyors terjedésének az oka – többek között – az iskolakezdési időszakból ered, ugyanis a tömött, befűtött, esetenként szűk osztálytermekben elég egyetlen tüsszentés, és a vírus egyből melegágyra talál, a tömegközlekedési eszközökön pedig könnyedén terjed tovább a fiatalokról bárkire.

Mindig használjunk zsebkendőt!
Mindig használjunk zsebkendőt!

A megfázásból általában véve 5-10 napon belül kigyógyul az ember, ugyanakkor ha nem kezeljük megfelelően, olyan súlyos szövődményekkel számolhatunk, mint például hörghurut, arc- és homloküreg-gyulladás, a legrosszabb esetben pedig tüdőgyulladás.

Princz végezetül kiemelte, hogy abban az esetben nem feltétlenül fontos különböző vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel és gyógykészítményekkel elébe menni a megfázásnak, ha a nyár folyamán rendesen feltankoltunk vitaminokban gazdag gyümölcsökből és zöldségekből. Ellenkező esetben viszont a megfázás szinte elkerülhetetlen, és akkor már jöhetnek a gyógyszerek, a sok-sok kamillatea és az ágynyugalom.