Tovább csökkenhetnek a helyi adók

Kevesebb is elég lesz a sárga csekkekre

Még mindig 7000 pécsi nem készített adóbevallást lakásáról, házáról, azaz nem is adózott utána. Pedig a város akkor tudja csökkenteni a közterheket, ha sikerül fizetésre bírni az eddig mulasztókat is. 

hirdetés

A szocialista városvezetések idején vezették be Pécsen az építményadót, de sosem vették komolyan, nem is igen ellenőrizték. Ez volt a hiba, ugyanis több tízezer pécsi ingatlantulajdonosról nem is tudott az adóhivatal, amikor 2011-ben kiterjesztették az építményadót, Pécs gazdasági nehézségei miatt – tudtuk meg az adóirodán.

építményadó1

– Az eddig eltelt több mint másfél év alatt mintegy 32 ezer adózóról derült ki, hogy sosem készítet bevallást, bár kellett volna – mondta lapunknak Nagy Zoltán, az adóiroda vezetője, aki szerint még most is 7000 ilyen eset van.

[box title=”Ennyit kell ma fizetni” box_color=”#d01a1a”]Pécsen ma többek között a kis lakásokban élők és a külvárosokban házzal rendelkezők is kapnak könnyítést. Előbbiek a szokásos 200 forintos négyzetméterár felét fizetik, utóbbiakra pedig 100 négyzetméterig kapnak kedvezőbb tarifát.

Ma egy 28 négyzetmétere, átlagos kertvárosi panelben élőnek évi 2.800, egy 52 négyzetméteres lakásban élőnek 10.400, egy 74 négyzetméteres háromszobás társasházi lakásban élőnek 14.800 forintot kell fizetnie.

A családi házasok között egy 90 négyzetméteres otthonnak 20.500, egy 130 négyzetméteresnek 38.500 forint az adóvonzata.

Ha a ház külsőbb területeken van, például Rácvárosban vagy Újhegyen, ugyanekkora házak esetében 18.000, illetve 33.500 forintot kell fizetni.

Egy átlagos garázs éves adója 4.500 és 6.000 forint között van.[/box]

A vezető szerint a pécsiek közös érdeke, hogy mindenki fizessen. Ha ugyanis többen fizetnek, akkor többen kaphatnak kedvezményeket és mentességet is. Többek között emiatt  tudta a város idén januártól csökkenteni az adókat, mintegy 300 millió forinttal.

Nagy Zoltán megerősítette, a városvezetés kérésére idén is dönt majd a Közgyűlés a további adócsökkentésekről, de ezek mértéke függ az adózók számától.

Mennyibe kerülne, ha 65 m2-ig nem lenne?

A szocialisták szinte minden fórumon hangsúlyozták kampányukban, hogy hatalomra kerülésük esetén 65 négyzetméter alatt eltörlik a pécsi ingatlanadót. A párt képviselőjelöltje, Tóth Bertalan ugyan arról megfeledkezett, hogy parlamenti képviselőként önkormányzati adócsökkentésről aligha dönthet, ennek ellenére megkérdeztük, a lépés pontosan mennyi mínuszt jelentene a városnak.

Az adóiroda szerint ha 65 m2 alatt nem kellene fizetni, akkor 281 millió forint esne ki a város költségvetéséből. A szocialisták egyelőre nem beszéltek arról, honnan pótolnák vissza ezt az összeget.

Az adóiroda vezetője, Nagy Zoltán közölte: 2013-ban mintegy 3 milliárd forint folyt be a város kasszájába építményadóból, ami szinte teljesen lefedte a költségvetésbe előzetesen betervezett bevételt.

[box title=”Adósságot növelnének a szocialisták”]Az Index  nemrég számolt be arról, milyen hatásai lennének annak, ha az ellenzéki pártok megvalósítanák az ígéreteiket. Kiderült, hogy az MSZP az államadósságot (GDP arányosan) 100 százalék fölé tornászná, a költségvetési hiány jövőre a mostani háromszorosára nőne.  A DK szintén nagyobb költségvetési hiányt okozna, és az Együtt-PM esetében is megduplázódna  a hiány, és a versenyszektorban is alig lenne bővülés.

Pécsett is hasonló a helyzet, újra adósság és hitelek termelődnének, amelyet végső soron megint a pécsieknek kellene kifizetni.[/box]

 • nyugdijas

  Fölháboritó, hogy több mint ötvenéves panellakásra amit már egyszer megvettünk épitményadót kell fizetni, mert ingatlanadó az nincs.
  Ezért kell meggondolni kire szavazzunk az önkormányzati választáson.

 • Pécsman

  Aljas egy dolog az ingatlanadó!

 • Br

  A Fidesz szerint állítólag nincs építmény adó! Nemsokára lesz a választás.Hülye ember aki ezeket még egyszer visszaválasztja!

 • nyugdijas

  Nagy Zoltán közölte,mintegy 3 milliárd Ft folyt be a város kasszájába épitmény adóból, ami lefedte a kőtségvetésbe betervezett bevételt.
  Hát én Nagy Zoltán helyébe ezzel nem dicsekednék.
  Aljas módszerrel 200 ezerrel tőbbet kellett fizetni.
  2006 óta becsületesen fizettük az épitmény adót akkor az adó bevallásnál miért nem szóltak, hogy osztatlan közös tulajon és a lakásokat ősszevonják,
  A 30nm es ugyanannyit fizet mint a 100 nm es, mivel a kis lakás akkor lett bejelentve mikor a rendeletet hozták,ősszevonták a 6 lakást, 2008
  évtől visszamenőleg olyan magas ősszeget számoltak, azóta sem tudok
  megnyugodni ilyen igazságtalanságba,Nagy érvágás volt 2013 szept
  13-án megkaptuk a csekket 220 ezer Ft befizetés., mikor 19 ezer Ft
  a 30nmes után az épitményadó.Erre még lukszus adót is számoltak.,5 unokám karácsonyi ajándék ősszesporolt pénzünket vették el.Két idős nyugdijastól. Bele betegedtünk,mindig mindent becsülettel fizettünk de ezen nem tudom túltenni magam miért csinálták ezt velünk. De gondolom nem mi vagyunk az egyedűliek a városban, Nagyon meggondolatlan aljas cselekedett volt,

 • Szőcs

  Igen az indok az adók kiterjesztésére a szocialista városvezetés eladósitotta a várost. Most semmit nem csökkent pedig “tehermentes” lett a város. Javaslom hogy amig nincs elegendő munkahely el kéne törölni és inkább a felesleges köztisztviselőket kéne elküldeni mert valljuk be vannak bőven…

 • NA-NE-MÁ!

  Pécsi 59 négyzetméteres(az erkély is benne van) egy fillérrel se lett csökkent az adó! Talán ennek is őrölni kellene? De nem tudok mert ez a családomnak nagy érvágás húsvét és iskola kezdés előtt !!! >:o >:o

 • Patacsi

  A Patacsi házakra. nem adtak kedvezményt, a Rácvárosiakra igen. Mi ebben a logika?

 • pécsi

  Arról volt szó, hogy azért kell épitményadót fizetne-bár Orbán szerint nincs ilyen,- mert Pécsnek nagy az adóssága. ha jól tudom, akkor az állalm, vagyis mi kifizettük. Akkor miről beszélünk?

 • vackor

  Talán most nem vett fel hitelt a város a buszokra?