Lesz kormányablak, de csúszik a felújítás

Kormányablakot alakítanak ki a pécsi vasúti pályaudvaron, ezért csúszik a régóta ígérgetett felújítás. Ez a legfrissebb indok a késésre, bár állítólag pénz már van.

hirdetés

A korábbi becslések szerint közel másfél milliárd forintba kerül a műemléki oltalom alatt álló pályaudvar éületének rekonstrukciója. Januárban a MÁV azt mondta, hogy megvan a pénz a felújításra, és még idén, az év második felében neki is látnak a munkáknak. Erre azonban esély sincs, mert most – a különböző hatósági ügyeink elintézését megkönnyítendő – kormányablakot is megálmodtak az állomásra, emiatt át kellett dolgozni a korábbi terveket. A MÁV-nál azt mondták, mindezek miatt csak késve kapták meg az építési engedélyt.

Ez egyben a jó hír is azonban – mármint, hogy van építési engedély. A vasúttársaság szóvivője, Sigulinszki Tibor érdeklődésünkre azt mondta, csak ezután tudják kiírni a kivitelezési közbeszerzési eljárást. A felhívás elbírálása négy hónapot vesz igénybe, így legkorábban tavasszal indulhat el a munka, amely másfél-két évig tart majd – a jelenlegi elképzelések szerint. Ha minden jól megy tehát, akkor 2014 végére lehet megújult állomása a városnak.

A témával kapcsolatban Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere nemrégen kérdéseket tett fel a Parlamentben, arra emlékeztetve az államtitkárt, hogy már 2008-ban felmerült az épület felújítása, azóta pedig csak ígéretek voltak. Fónagy János parlamenti államtitkár azonban válaszában megerősítette a vasúttársaság szándékait.

 

[frame]Wifi és konnektorok

Ha hinni lehet a MÁV-nak, akkor a Pécsre közlekedő Intercityk fejlesztésére is van esély. A vezeték nélküli internetezést lehetővé tevő wifi szolgáltatást nyújtó kocsik várhatóan 2013 első felében már a síneken futnak. Arra azonban várhatóan még éveket kell várni, hogy a telefonok és a laptopok töltésére alkalmas konnektorokat is beszereljenek a vagonokba. [/frame]