Tovább erősödött a pécsi Zsolnay-hagyomány

Újabb Zsolnay kinccsel gyarapodott a város: ezúttal a Rét utcai Kereskedelmi Szakközépiskola adhat otthont egy Zsolnay Vilmos portréját ábrázoló alkotásnak. Ez a kerámiára festett kép Ábrahám István alkotása, Kapás Nagy Mihály ceruzarajza alapján. 

hirdetés

Kapás Nagy Mihály szobrászművész volt a 19.-20. század fordulóján. Hosszú évtizedeken át dolgozott a Zsolnay gyárban. Vázái, rákos táljai, edényei tették nevessé. Ő készítette el az idős Zsolnay Vilmost ábrázoló ceruzarajzot az 1890-es években. A Janus Pannonius Múzeum birtokában lévő rajzot vette alapul Ábrahám István, mikor átmásolta a portrét.

Most nagy örömmel készítette az immár szeptembertől Zsolnay Vilmos nevét viselő szakközépiskolának.

zsolnay kép, hl01
Őri a helyi értékek fontosságára hívta fel a figyelmet

A kép átadásán Őri László, Pécs alpolgármestere leginkább a közös kulturális értékek fontosságát hangsúlyozta ki. A 2010-ben elkészült Zsolnay Kulturális Negyed is – mely szintén a Baranya Megyei Értéktár tagjává vált – a híres keramikus nevét viseli.

– Nincs annál fontosabb, hogy a fiatalabb generációkkal is megismertessük kulturális kincseinket, hogy ők is méltón tudjanak emlékezni rájuk. Ennek pedig a legjobb módja, hogy egy olyan iskolába járjanak, amely a nevét viseli a pécsi ipartörténet talán legnagyobb alakjának, a város ikonikus történelmi személyiségének – mondta az alpolgármester.

zsolnay kép, hl05
Az értékes Zsolnay-kép

Reméli, hogy az iskola aulája – ahol kihelyezték a képet – méltón szolgál majd a megemlékezések, ünnepségek helyszíneként.