Tovább fejleszt a Google Pécsen

Hamarosan Pécs turisztikai, történelmi és kulturális szempontból jelentős értékeit is bemutatja a keresőrendszeréről ismert Google, amely tavasszal már elhelyezte térképszoftverében Pécs autóval bejárható részeinek panorámaképeit. A történelmi belváros világörökségi területeivel így a világ minden pontjáról megismerkedhetnek majd.

hirdetés

A minap kürtölte világgá a Google, hogy magyarországi expedícióra indul a Street View funkciót is magában foglaló térképszoftver csapata. Olyan részeket szeretnének megmutatni az utcakép nézetben, amelyek eddig kimaradtak a szolgáltatásból.

Magyarország autóval bejárható részein ugyanis idén áprilistól lehet virtuális sétát tenni a Street View-ban – magyar nevén Google Utcaképben. Az internetem a maps.google.hu címen elérhető szolgáltatásban 360 fokos panorámaképek keltik azt az érzést, mintha a valóságban is a város utcáin sétálna az ember. Körbe lehet fordulni, előre, hátra menni, le- és felnézni néhány kattintással.

A fejlesztés szerint most gyalogosan vagy triciklivel is bejárják Magyarország értékeit. A tervek szerint a világörökségi helyszínek, a Budai Vár, Hollókő ófaluja, a Tokaj-hegyalja történelmi borvidéke, a Tihanyi-félsziget mellett számos területen mozognak majd a Google munkatársai. Így került be korábban a Street View-ba Pompeji, a Grand Canyon, és a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa is.

A Zsolnay-negyed is bekerül?

A Google sajtóosztályán közölték lapunkkal: folyamatosan együttműködnek a Magyar Turizmus Zrt-vel és az UNESCO is biztosított számukra listát arról, mit érdemes megmutatni a lehetőséggel hazánkból Pécsről. Eddig annyi bizonyos, hogy a világörökségi helyszíneket be lehet majd barangolni virtuálisan.

– Szerződéskötés előtt vagyunk. Az összes sírkamrát, azok teljes terjedelmében nem szeretnénk megmutatni, hiszen valamit hagyni kell a turistáknak az utazásukra is. Ezzel együtt több rejtett zugba bepillanthat majd a Google, s általa a világ bármely pontján bárki – mondja Bozóky Anita a világörökségi helyszínek felelőse.

Pécs az ókeresztény emlékek mellett ajánlásokat is tett a Google-nek arról, mit lenne még érdemes bemutatni. Így – ha megfogadják javaslataikat az óriásvállalatnál – többek között a Zsolnay-negyed, vagy akár a mecseki turistautak egy részének panorámaképei is felkerülhetnek majd az internetre. A Google-nál azt mondták, még az elején vannak a munkának, mérlegelni fognak minden javaslatot.

A tény, hogy különleges magyarországi helyszínek bekerülnek a Street View-ba, segítségére lesz az idegenforgalomban dolgozóknak, a kulturális intézményeknek, városoknak, a magyarországi vállalkozásoknak, az ide látogató turistáknak, és mindenkinek, aki az ország történelmi és kulturális emlékeivel ismerkedne, kikapcsolódni, utazni szeretne.

Arról, hogy épp melyik nyilvános helyszínen készülnek fotók a google.hu/streetview oldalon lehet tájékozódni.