Három év és 175 busz

Három évvel ezelőtt indult útjára a pécsi buszcsereprogram, amelynek során számos fejlesztés valósult meg a városi tömegközlekedésben. Az évforduló kapcsán Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter országgyűlési képviselő adott tájékoztatást a Kórház téren kedden az eddigi eredményekről.

hirdetés

A három év alatt 175 korszerű busz érkezett Pécsre, fejlődött a vonalhálózat, az utastájékoztatás, valamint a jegy-, a bérlet- és az utastájékoztatási rendszer is. Ennek kapcsán Páva Zsolt hangsúlyozta, hogy a program sikeres kezdeményezésnek bizonyult, hiszen a szolgáltatások minősége mellett az utasok komfortzérzete is jelentősen javult.

– A korábbi városvezetés ideje alatt addig nem tapasztalt mértékben romlott a járműpark állapota, ráadásul a buszok nem maradtak a város tulajdonában, hiszen a szocialisták átjátszották azokat más tulajdonba. Ilyen mélypontról kellett elindulnunk, de az elmúlt három évben a program keretében eddig 127 szóló és 48 csuklós érkezett Pécsre, általuk megfeleződött a járműpark átlagéletkora, emellett a környezetszennyezés is csökkent a korszerű buszok üzembe állításával, így a város levegőminősége is sokat javult – fogalmazott a városvezető, aki hozzátette, hogy például a fonódó hálózat bevezetése révén évente közel 30 ezerrel kevesebb átszállás történt a városban.


3 éves a buszcsere-program2

Csizi Péter országgyűlési képviselő felidézte, hogy az előző ciklusban még alpolgármesterként fogott hozzá a pécsi buszközlekedés megreformálásához.

– Az előző, szocialista városvezetés gyakorlatilag lenullázta a szolgáltatást, hiszen kiszervezték és eladták a buszokat, gyakoriak voltak a járatkimaradások. Nekünk újra kellett építenünk a napi szinten 55 ezer utast szállító hálózatot. Ma már nem marad ki egyetlen járat sem, s a buszok arra közlekednek, amerre a pécsiek akarják. Magas színvonalú az utastájékoztatás, s a többi szolgáltatás is az utasok igényeihez igazodik.

Nemcsak a buszokra koncentráltak a program kapcsán, hiszen számos korszerűsítést hajtottak végre, amelyek a politikus szerint tovább folytatódnak a jövőben is. Így közel harminc elektromos busz fog hamarosan közlekedni a belvárosban és a Mecsekben, tovább javítva a levegő minőségét.

elektromos busz1
Népszerűek és gazdaságosak az e-buszok

Mint mondta, szemléletváltást is végrehajtottak, hiszen míg évtizedeken keresztül úgy gondolkodott az éppen aktuális városvezetés, hogy a közösségi közlekedés egzakt dolog, amin nem kell változtatni, addig a mostani döntéshozók szerint folyamatosan, a mindig aktuális igényekhez kell igazítani a rendszer működtetését .

– Még jobban az igényekhez akarjuk igazítani a szolgáltatásokat, ezért átfogó felmérést indítottuk az utasok megkérdezésével, ugyanis az a célunk, hogy folyamatos legyen a párbeszéd a város és a pécsiek között – közölte a képviselő.

A már zajló felmérést a Biokom Mobilitási Központja szervezi diákok bevonásával és a következő hetekben az időjárásnak megfelelően végzik.

  • Katalin Molnár

    Szerintem, a buszokra nyitható ablakokat kellene felszerelni. Egyszerűen szörnyű utazni rajtuk melegben. Semmi levegő, mindenki leizzad, büdös van. A klíma, ha működik is, szinte semmit nem ér. Nekem pl. munkából hazafelé 30 percet kell eltöltenem a buszon. (hozzáteszem régen 15 perc alatt is volt lehetőségem hazajutni) Lassan örülünk, ha egy ablakos régebbi buszt sikerül “kifogni”