Több helyen lesz pécsi sör

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pár nappal ezelőtti döntésével utat nyitott a kisebb sörfőzdék számára a magyar vendéglátóipari piacon. A szervezet korábban eljárást indított a legnagyobb magyarországi sörgyárak ellen, mert a hivatal szerint a Heineken, a Dreher és a Borsodi olyan kizárólagos szerződéseket kötöttek, amelyek miatt a kisebb gyártók ellehetetlenültek. A nagy vállalatok vállalták, hogy csökkentik az egyes vendéglátóegységek számára kizárólagosan értékesített sör mennyiségét. A Pécsi Sörfőzde jól járhat.

hirdetés

A GVH megállapította, hogy a legnagyobb sörgyárak az eddigi szerződéseikkel a maguk számára sajátították ki a magyar éttermek, kocsmák, vendéglátóhelyek sörforgalmának közel 45 százalékát, így a kisüzemi sörfőzdék nem tudtak piacot nyerni.

A szervezet kötelezte a nagyokat, hogy két lépésben 2007 végéig összesen közel húsz százalékkal csökkentsék a kizárólagosan értékesített sör mennyiségét. Az érintett piaci szegmens így 45 százalékról 30 százalékra csökken, növelve az alternatív sörgyárak piacra jutásának esélyét. A pécsi Sörfőzde ellen – az alacsony piaci részesedése miatt – megszüntették az eljárást.

dreher - g
A Dreher is vállalta, hogy csökkenti kizárólagos szerződéseit.

Szabó Ádám, a pécsi cég marketing menedzsere érdeklődésünkre elmondta, hogy véleményük szerint a gyakorlati megvalósítás tudja csak igazolni a mostani intézkedés súlyát.

Az öt nagy sörgyártó közül idén a Pécsi Sörfőzde érte el a legnagyobb növekedést, piaci részesedését tekintve pedig a negyedik legnagyobb vállalat Magyarországon, de a jövőben is igyekeznek tartani ezt a dinamikus fejlődést.

A pécsi sörök csak a megszokott palackokba kerülnek - legalábbis egyelőre
Tovább növekedhet a pécsi sörfőzde piaci részesedése.

– Sörfőzdénk pozíciója igen egyedülálló a hazai piacon, hiszen mi vagyunk Magyarország első, és mind a mai napig legnagyobb sörfőzdéje, ahol nagyüzemi és tradicionális sörfőzési eljárással egyaránt nagy mennyiségben, állandó minőségben tudunk sört főzni. Erre kell hangsúlyt fektetnünk ahhoz, hogy a jövőben tudjuk tartani, vagy még egy picit növelni azt a dinamikus fejlődést, ami a Pécsi Sörfőzdét az elmúlt közel két évben újra jellemezte. A számos sikeres termékfejlesztés, díj, kereskedelmi és marketing megvalósítás igazolta, hogy hosszú távon is van jövője a pécsi sörfőzésnek a hazai piacon.

Szabó Ádám szerin a kisüzemi sörfőzdék hazánkban egy új szegmenst képviselnek a sörgyártás területén.

– Számunkra ugyanakkor ez egy piaci lehetőség, hiszen egyedül mi vagyunk képesek hagyományos eljárással sztenderd minőséget gyártani a nagy sörgyártó közül.