Cédrusok, tengerparti fenyők városa lesz Pécs

 

hirdetés

pinus pinea

Kalábriai és tengerparti fenyő, himalájai cédrus vagy kaliforniai nagymagvú tiszafa – ezek mind a jövő Pécsének növényei.  A városban ezeket a mediterrán fákat telepítik majd.

A pécsi önkormányzat reagált a globális klímaváltozás okozta kihívásokra, hiszen a nemrég elindított Zöld Program segítségével több ezer fát és növényt ültettek (és ültetnek) el szerte a városban. A program folytatásáról szólva Páva Zsolt polgármester elmondta, hogy a Biokom az elmúlt időszakban jelentős lépéseket tett a közterületi növények gyarapítását illetően.

– Két évvel ezelőtt alakítottuk ki a városi csemetekertet, ahol sok olyan növényt ültettünk ki, amelyek megfelelőek a mostani városi klíma számára, tehát jobban viselik a városi lét okozta nehézségeket, például a levegő- és porszennyeződést, s jobban elviselik a globális felmelegedés okozta magasabb hőmérsékletet – mondta a városvezető a programról tartott hétfői eseményen.

biokom, zöld program, faültetés03
Folyamatosan ültettek a városi csemetekertben

Eddig 1500 facsemetét ültettek el a városban, de más növényeket is telepítettek. Ennek eredményeként közel harminc százalékkal nőtt a virágágyások területe.  A 2015-2016-ban folyó fásítási program jelenleg a közepénél tart, amelyben lezárult a legnagyobb szabású programelem: a Megyeri út – Nagy Imre út – Maléter Pár út zöldfelületeinek fásítása.

Mindez ahhoz a korábbi programokhoz kapcsolódott, amely a városon áthaladó forgalmas utak menti fásítást jelentette.

Pinus_halepensis_Rovinj
Aleppói fenyő a tengerparton

Nagy Ervin főkertész kiemelte, hogy két évvel ezelőtt zajlott a fásítás a 6-os főút városon belüli szakaszain, tavaly a Siklósi út mentén történt ugyanez, idén pedig ezt a kört bezárandó a Maléter Pál és a Nagy Imre út zöldfelületeit fejlesztették. Az utak melletti fasorok képesek a legjobban enyhíteni a por-, a rezgés- és egyéb környezeti ártalmakat – emelte ki a szakember.

A program extenzív fásítással folytatódik, több mint ezer növényt ültetnek ki januárban Kertváros nyugati elkerülő szakaszán. Ezzel párhuzamosan kerül sor mediterrán növényfajták telepítésére is a Klimó Gy. u., az Aradi vértanúk útja, a Kálvária utca és az Ágoston tér szakaszaira.

– Ennek a programnak első elemeként érkezett meg idén mintegy 300 növény, amelyekkel el tudjuk kezdeni a zöldfelületi arculatformálást. Olyan fajok hidegtűrés-szelektált egyedei érkeztek, mint a kalábriai fenyő, aleppói fenyő, Simla himalájai cédrus, kaliforniai nagymagvú tiszafa, tengerparti fenyő, jeneszter, örökzöld tölgy, európai ciprus – mondta Nagy Ervin.