Trafik: eltűnhetnek az újságosok

A dohánykészletüket legalább nem bukják el azok a trafikosok, akik kénytelenek bezárni a boltjukat, miután nem nyertek el koncessziót. A nagyobb áruházakban már fogyóban a készletek. Az újságosbódék is nagyot koppannak. 

hirdetés

A mostani boltosok, kocsmárosok, trafikosok július 15-ig adhatják el meglévő készleteiket, azt követően azonban csak a koncessziót elnyerő vállalkozások értékesíthetik terméküket. A nagyobb áruházakban emiatt lassan már hiánycikké vált a cigaretta, új készletet ugyanis már nem rendeltek. Másutt azonban inkább elraktároztak.

– Egyelőre zárva tartok, mert később, júliustól nagyobb haszonnal árulhatom a dohányt, mint most – mondta névtelenül az egyik olyan trafikos, aki korábban is ebből élt, és a pályázaton is sikeres volt.

Akik azonban várhatóan jóval rosszabbul járnak, azok az újságosbódék. – Sokan a cigarettával együtt vették meg nálunk az újságot, most alighanem máshol teszik ezt meg, hatalmas érvágás ez nekünk – panaszkodott az egyik pécsi pavilonos.

Nem marad azonban nyakán a dohány senkinek. A NAV  Dél- dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense, dr. Bus Szilvia alezredes közölte: a nagykereskedő köteles az általa értékesített és a 2013. július 15. után a kiskereskedőknél megmaradt dohánytermékeket a kiskereskedő kérelmére 30 napon belül ugyanazon az áron visszavásárolni, amelyen megvették.

Az azonban még mindig igencsak kérdéses, hogy július 15. után hol lehet majd dohányt venni, hiszen eddig 182 engedélyt kértek az új ügyfelek, amelyből eddig 71-et adtak ki. Egyelőre a városban sincs látható nyoma annak, hogy a 79 üzlet mindegyike részben vagy egészben készen állna a nyitásra.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. sajtóreferense, Seress Nikolett szerint az előző év azonos időszakához képest csökkent a legális piac mérete. De a dohánygyárnál attól tartanak, hogy a jövőben a csempészáruk mennyisége megnövekszik majd, miután a dohánytermékek árusítására 10 százalékos árrést szabtak meg, ami az árak emelkedését hozza magával.

A fogyasztók tömegesen aligha mondanak majd le a cigarettáról, inkább olcsóbb beszerzési, illegális utakat keresnek. Ennek viszont az a veszélye, hogy nem ellenőrzött körülmények között gyártott, hanem ismeretlen összetételű anyagból és eljárással előállított terméket vásárolhatnak meg pult alól.

A déli határ horvát csatlakozás utáni megnyitásával – tekintve, hogy a horvát és a magyar dohánytermékek ára között nincsen jelentős árkülönbség – a BAT nem számít arra, hogy tömegesen áramolna be az országba a horvát cigaretta, viszont Horvátországon keresztül megjelenhetnek a környező országok olcsóbban beszerezhető termékei.