Trafikok: még csak a káosz van

Egyre jobban borzolja a pécsi dohányosok idegeit, hogy a nemzeti dohányboltok pontos helyét máig nem közölte egyetlen szervezet sem hivatalosan. Közben a régi dohányárusok, boltosok kezdik kiszórni megmaradt árujukat, és nem rendelnek újabbakat. Vagyis vészesen fogy a cigaretta.

hirdetés

Alig több mint két hét múlva végleg megszűnik a lehetőség, hogy a dohányosok az eddig megszokott helyeken vásárolhassák meg füstölnivalójukat. A trafikos koncesszióval nem rendelkezők legfeljebb július közepéig árulhatják a portékákat. Emiatt folyamatosan söprik ki a készleteiket, nem rendelnek új árut. Van olyan bolt Pécsen ahol már most sem lehet cigarettát kapni.

Július elsejével pedig megnyílnak az új trafikok. Ezekből Pécsen csaknem nyolcvan lesz, de hogy pontosan hol, azt szószerint titkolják.

A pécsi trafikok pontos helye miatt korábban megkerestük a pályázatokat kezelő Széchenyi Programirodát, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületét, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) és a teljes trafikrendszert felügyelő Nemzeti Dohánykereskedelmi NZrt.-t (ND) is. Máig egyik szervezet sem közölte, merre nyílnak trafikok, noha azt állítják, van adatbázisuk. Utóbbi két szervezet legalább válaszolt, de későbbre ígért részletes tájékoztatást.

Érthetetlen a titkolózás, hol is lesznek…

– Jelenleg nem áll módunkban felvilágosítást adni erről. Honlapunkon, a nemzetidohany.hu-n is csak közvetlenül a július elsejei nyitás előtt helyezünk üzembe egy keresőt. Ezen településnév alapján lehet majd megtalálni, merre működnek a hivatalos dohányboltok – mondta Légrádi Petra, az ND szóvivője.

A boltokat a nyitásig a NAV ellenőrzi és engedélyezi, ha megfelelnek a feltételeknek. Bus Szilvia, a szervezet sajtóreferense viszont szintén türelmet kért. Ő azt mondta, hogy július 1. után kerül ki az engedéllyel rendelkező boltok listája a nav.gov.hu-ra utcanévvel, házszámmal.

[frame]

Lehetnek egymás hegyén-hátán

A trafiktörvényben nem szabták meg, hogy minimálisan mekkora távolság lehet két trafik között, így országszerte szaporodnak a “trafikutcák” – a belvárosokban, míg más városrészekben képtelenség lesz dohányhoz jutni. Pécsen a belváros hemzseg majd a trafikoktól, de a külvárosokban óriási fehér foltok, cigimentes övezetek alakulhatnak ki.

[/frame]

Bár számos civil kezdeményezés indult, hogy kiderítsék és térképen jelöljék a tarfikokat, nem igen jártak sikerrel Pécsett. Mi hetek óta gyűjtögetjük – lelkes olvasóinknak hála – az információ morzsákat, amiket ERRE A TÉRKÉPRE vésünk be. Ha valaki tud még leendő trafikról, akkor azt az info@pecsma.hu-n jelezheti nekünk.

[frame]

Csak 206 trafik nyit Baranyában?

Bus Szilvia közölte: Baranyában eddig 206-an jelezték, hogy kérik a trafiknyitáshoz szükséges hatósági engedélyt, ezek kilencven százalékát már el is bírálták, azaz megnyithatnak, s júliusi 1-ig befejezik a vizsgálódásokat is a maradék engedélyek ügyében is.

[/frame]


pécsi trafikok nagyobb térképen való megjelenítése

 • NEUTRAL

  A trafikpályázat egyik alapkövetelménye az volt , hogy a pályázónak rendelkeznie kell a pályázat benyújtásakor üzlethelyiséggel . Sok nyertes még most sem tudja hol nyit ki . NO COMMENT .

 • re Ingrid, Gaszton

  Ha nem lesz cigi, akkor nemzeti levegővételi járulékot vetnek ki, napfényhasználati illetéket vagy kamatyadót. És az emberek tapsikolva-sikítozva tülekednek majd, hogy befizethessék. Mert ami “nemzeti”, az jó a magyarnak – akkor is, ha beledöglik.

 • Nikot Ingrid

  A legjobb az lenne, ha sehol sem lehetne cigit kapni

 • kíváncsi

  vagyok “antidohányos” ,hogy miért ugatsz bele a dohányosok közé? Hát el****ták, de nem ez az első és nem az utolsó. Szívni fognak még az új trafikosok, ha rájuk megy a NAV, az Állategészségügyi ( ne nézz hülyének, tudom, mit írok, ha nem is írtam ki a teljes nevüket), a Fogyasztóvédelmi, meg még ki tudja mennyi hatóság, na akkor majd szívnak. Üzletet nyitni, nem egyszerű. Biokom, rágcsálóírtó, üzemorvos, szakképzett dolgozó, egészségügyi alkalmasság, riasztó, stb. stb, Na, ha a hülye kezdte, hát szívjon… És nyugi, a hatóságok a jelen érvényes előírásokat meg fogják követelni, ha hiányosságot tapasztalnak, jön a bünti, ennyi.

 • Qwer

  Pécs-Vasas, Bethlen Gábor u. 21.

 • antidohányos

  ki a mutymuruttyos pacibránert érdekel, hol lesznek a fidesz csókos nikotinnepereinek a bűnbarlangja?

 • xy

  az aidinger úti buszmegállónál is lesz egy ilyen bolt

 • gombi

  ifjúság utja 7-es szám alatt is lesz trafik