Tripla biztosítás a pécsi bölcsikben

Hat kisgyermek sérült meg abban a miskolci balesetben, melynek során a bölcsőde homlokzatáról hatalmas darabok estek le. Pécsett háromszoros a biztonság, a hibákat akár fél órán belül kijavítják.

hirdetés

Katalin kétéves Veronika lányát mindennap reggel elviszi az egyik pécsi bölcsődébe, s eddig teljes biztonságban is tudta gyermekét, ám a kedden történt baleset után megijedt. Ismert, hogy a borsodi megyeszékhelyen majd’ négy négyzetméternyi falterületről szakad le a vakolat, több tíz kilós darabokban, miközben alant a kicsik aludtak.

– Az én bölcsim, laikus szememmel nézve úgy tűnik, rendben van, de ugyanilyen volt a balesetben érintett is, nem tudom, mit gondoljak – mondta a 27 éves anyuka, aki csak azért nem vállalta teljes nevét, nehogy rossz néven vegyék mondandóját az intézményben. Nemcsak ő gondolkodott el azon, hogy valami baj történhet a gyermekével, több olvasónk is aggodalmát fejezte ki.

A pécsi intézmények zöme nem mondható túlságosan öregnek, hiszen legtöbbjük a 70-es, 80-as években épült, követve a város populációjának emelkedését, a gyermekek számának növekedését. A pécsi intézményeket rendszeresen karbantartják.

Minden intézményben dolgozik karbantartó, aki rendszeresen és helyben felügyeli az épületet, a mi munkatársaink pedig két autóval folyamatosan járják a várost, valamint az adott iskola, óvoda, bölcsőde igazgatói, kincstárnokai is azonnal értesítenek bennünket, hogyha valami gyanúsat észlelnek – tudtuk meg Bodor Kornélia, a város bölcsődéinek, óvodáinak többségét működtető pécsi Elszámolóház igazgatóhelyettesétől.

A rendszer szerint amennyiben jelzés érkezik az Elszámolóházhoz, az ottani műszaki osztályvezető és kollégái döntenek arról, hogy azonnali intézkedés szükséges-e a balesetveszély elhárítása érdekében, vagy a hiba elhárítása két órán túl kezdhető-e meg, illetve ennél több időt igénybe vevő javításról van-e szó. A munkát végül csak részletes ellenőrzés után veszik át a szerződött partnertől.

Az igazgatóhelyettes szerint ők minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a hozzájuk tartozó 16 önállóan működő, és 10 általuk működtetett intézmény – köztük nagyobb iskolaközpontok – műszakilag megfelelő állapotúak legyenek, de az épületekben így is előfordul néha kisebb vakolathullás, baleset azonban mindeddig nem volt Pécsett.