Trükkök, hogy ne fagyjon el a vízóra

Víztelenített vezetékrendszer, beburkolt és szigetelt vízóraakna. Néhány tipp ahhoz, hogy ne fagyjon el a ház vízvezetékrendszere télen. Idén eddig 130 vízmérő hibásodott meg Pécsett. Ezt szeretné most megelőzni a Tettye Forrásház.

hirdetés

Sok helyen szabadon áll a földben a vízóra és körülötte a vezetékek: emiat szétfagyhat a vízóra és a cső is. Év elején volt olyan háztartás Pécsett, ahol napokig nem volt víz, amiatt, mert a tulajdonos nem gondoskodott a fagyveszély elhárításáról az aknában.

– Ezért egy kiadványt jelentetettünk meg, ami honlapunkról letölthető. Ebben hasznos tanácsokkal látjuk el a pécsieket – mondja Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. sajtóreferense. Többek között arról is szó esik a kiadványban, hogy célszerű a télen nem használt ingatlanoknál vízteleníteni a belső hálózatot, a kerti csapokat.

A fagykár megelőzése a fogyasztó feladata.
A fagykár megelőzése a mi feladatunk…

– A vízmérőaknák fedlapját belülről kell burkolni hőszigetelő anyaggal. Sokan jó műszaki érzékkel magát a vízmérőt is és a csatlakozó vezetékeket is becsomagolják. Erre kiválóan alkalmas egy papírdoboz, de textíliával is megtehetik, csak akkor arra kell ügyelni, hogy ne nedvesedjen át – tette hozzá Csöngei Adrienn.

De nemcsak a kertes házaknál kell vigyázni. Előfordult ugyanis, hogy egy nyitva hagyott ablak miatt fagyott el a negyedik emeleten a vízmérő.

Oda kell figyelni a házfalon, vagy a szigetelés nélküli falakban futó vezetékekre is. Már csak azért is szükség van minderre, mert a fagykár megelőzése a fogyasztó feladata, s az elfolyt víz költségét sem vállalja át a szolgáltató.

– Ha mégis bekövetkezik a baj, a Tettye Forrásház Zrt. diszpécser szolgálata segítséget nyújt a szükséges teendőkről – mondja Csöngei.