Tudásközpont: elfogy a pótüveg

Valószínűleg darabokra kell szedni majd a Tudásközpontot, mert immár a negyedik üvegtábla robbant ki az épületből két héttel ezelőtt. Az üzemeltető most úgy döntött, független szakértővel nézetik át az egészet. 

hirdetés

– Ha kell, az összes üvegtáblát egyenként fogjuk leszerelni és tüzetesen átvizsgálni – mondta az épület üzemeltetője. Prekopcsák Tamás, a Tudásközpont Kft. ügyvezető igazgatója  szerint egyelőre senki nem tudja, hogy csak javítani kell-e az üvegburkolatokat, vagy az egészet le kell cserélni. Hogy ez kiderüljön, független szakértő segítségét kérték. Azt ígérik, ezúttal sokkal alaposabb és átfogóbb vizsgálat lesz, mint korábban.

– Mi is kíváncsian várjuk a szakértői véleményeket, mert ekkor fog kiderülni, hogy át kell-e építeni a Tudásközpont teljes homlokzatát. Ennek azonban nem igazán örülnénk – magyarázza Prekopcsák.

Az aggodalom oka az, hogy ez esetben a garanciális javításokat a kivitelőznek kell elvégeznie, a könyvtárat felépítő Gropius Zrt. azonban menetközben csődbe ment, jelenleg éppen felszámolják. Tehát pénzük és embereik momentán nincsenek és nem is nagyon lesznek.

A szakértői vizsgálat 2-3 hónap múlva kezdődik, az üzemeltetőnek egyelőre viszont  fogalma sincs, hogyan akadályozzák meg a balesetveszélyt – azaz, hogy újra kirobbanjon az üveg. Azt mondja, pár napon belül megoldást találnak erre.

További probléma, hogy már csak egy darab tartalék üvegtábla maradt az ötből a Tudásközpontban, miután az utóbbi két évben négyet is fel kellett használni.