Az új Tüke-kártyával lehet olcsóbb a buszozás

Már tudni fogjuk, hogy mennyit várjunk

A pécsi önkormányzat csütörtökön dönt arról, hogy 5 százalékos kedvezményt biztosítanak azoknak, akik Tüke-kártyával vásárolnak bérletet a pécsi buszokon. A plakett kiváltása azért is lényeges, mert ennek hiányában viszont többet kell fizetni jövőre az utazásért. 

hirdetés

A városházi dokumentum szerint februártól a buszbérletek ára 5,3 százalékkal lenne magasabb, ám a jegyek árait változatlanul hagyják. Szintén nem érintené a változás a kisgyermekesek, a polgárőrök és a közfoglalkoztatottak bérletét.

Az áremeléssel egyidejűleg ugyanakkor bevezetnék a Tüke-kártyával igénybe vehető ötszázalékos kedvezményt, amelyet névre szóló, fényképpel és sorszámmal ellátott kártyával lehet érvényesíteni.  A jegyekre ez nem vonatkozik majd, viszont a negyedéves, a havi, valamint az első és második félhavi összvonalas, a 30 napos összvonalas, a mobiltelefonon váltható elektronikus havi összvonalas, a tanuló és nyugdíjas bérlet, a negyedéves és havi tanuló/nyugdíjas bérletre igen.

A megváltott bérletekre rá is írják az adott kártya sorszámát, amit a buszozás során is magukkal kell vinniük a 14 év feletti utasoknak, hogyha szükséges, akkor az ellenőröknek fel tudják mutatni. A 14 év alattiak esetében a Tüke-kártyás kedvezményt az ugyanazon a lakcímen élő közeli hozzátartozó veheti igénybe, vagyis például a szülő válthatja ki az iskolás gyermekének az olcsóbb bérletet.

tuke_kartya_1-01
Teljesen megújul hamarosan

Azzal számolnak, hogy a bérletet váltó utasok 90 százaléka kiváltja majd a Tüke-kártyát, aminek feltétele az, hogy állandó pécsi lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezzenek. Ezek szerint csak az utasok 10 százalékának kell a drágább bérletet megvenni. A kombinált áremelésből 8,5 milliós többletet vár el a Mobilitási Központ.

A kártyát azonban nemcsak az utazás miatt érdemes kiváltani, hiszen az egyes elfogadóhelyektől függően 5-10-15 százalékos, vagy akár ennél is magasabb kedvezményekben lehet részünk annak felmutatásakor. Fontos változás ugyanakkor az is, hogy a most forgalomban lévő kártyákkal már nem lehet igénybe venni a kedvezményt, a Tüke kártya pedig a következő hetekben teljes ráncfelvarráson esik át. A közgyűlés csütörtökön dönt erről, ezt követően lehet igényelni majd a kártyákat, ami 800 forintba kerül egy évre. Érdeklődni a 06 30 182 48 82-es számon lehet.

 

összvonalasbérletek

tanulónyugíjasbérlet2

menetjegy