Túlélésért küzd az alapítvány

A Retextil Alapítvány egy korábbi projektjének pénzügyi elszámolása körüli vita miatt került a csőd szélére. A szervezet ugyan vitatja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hárommillió forintos követelésének jogosságát, de kénytelen volt a jelenlegi 22 dolgozójából 18-at elbocsátani. Az alapítvány aukciókon kívánja eladni termékeit.

hirdetés

A Retextil Alapítványt 2004-ben azért hozták létre, hogy a háztartási és ipari textilhulladékot kreatív módon hasznosítsák újra, miközben közösséget erősítő munkát végeznek. A szervezet egy sikeres pályázatnak köszönhetően vett részt a 2005-ben induló és eredetileg 2007-ig tartó Equal-projektben. Ennek keretében 16 megváltozott munkaképességű személyt alkalmaztak (ez 2010-re 22 főre emelkedett).

A projekt határideje azonban 2008-ra módosult, mivel időközben az egyik partnerszervezet, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárta kapuit. Emiatt módosítaniuk kellett a szerződésüket, ugyanakkor – más okból – kisebb korrekciókat is végre kellett hajtaniuk a projekt zárásakor szükséges elszámoláshoz.

Mint azt az alapítvány programirányítója, Thiesz Angéla elmondta, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) közreműködésével, EU-s társfinanszírozásban lebonyolított program során maximálisan teljesültek a szakmai célok, s az OFA nem is talált problémát az általuk záráskor beadott dokumentumokban.

Elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azonban nem vette figyelembe a szerintük érvényes szerződésmódosítást, így hárommillió forintnak az államkasszába történő befizetését követeli tőlük, s ezt az APEH inkasszóval érvényesítheti is tizenöt napon belül.

Véleménye szerint azonban ők nem hibáztak, valakik elkeverték irataikat, nem végezték el rendesen a munkájukat, mindezek miatt pedig az ő szervezetük került bajba.

Az Európa Kulturális Fővárosa programban is szerepet kapó alapítvány panasz tett a fejlesztési ügynökségnél, ez azonban nem akadályozza meg a hatósági eljárást, így akciókkal kívánják termékeiket eladni, valamint a városlakókhoz fordultak segítségéért.

Augusztusban aukciós gyűjteményként rendezik be a pécsi János u. 1-ben található Műhelyt; július 30-augusztus 1. között Pécsett, a Varázskertben (Király utca 65-67.) „Retextil aukciós hétvégét” tartanak; ugyanitt 16-tól 22 óráig mindennap Retextil boltot nyitnak, s kedvezményes áron árulják termékeiket.

Kerestük a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is, a szervezet sajtóosztálya hétfőre ígért választ a Retextillel kapcsolatban feltett kérdéseinkre, de azóta sem jeleztek vissza.