Túlélési tippek a vadászidényre

Mint azt korábban hírül adtuk, a Mecsekerdő Zrt. részleges erdőjárási tilalmat rendelt el 2014. szeptember 3. és 30. között. A korlátozás a vadászati főidény miatt baleset-megelőzési okokból szükséges. De vajon, mit kell tennie azoknak a kalandvágyó erdőjáróknak, akik a tilalom idején túráznak a lezárt területen?

hirdetés

A tilalom azért fontos, hogy ne mi kerüljünk a célkeresztbe
A tilalom azért fontos, hogy ne mi kerüljünk a célkeresztbe

Kis Tünde, a Mecsekerdő Zrt. kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, hogy az erdőgazdaság az erdőt fizikailag nem zárja le, hanem a főbb kiránduló útvonalak mentén táblákkal hívja fel a figyelmet a korlátozásra. Kis hozzátette, hogy ezek a táblák elsősorban alkonyat és éjszaka idején tiltják az erdőben tartózkodást.

Indul a vadászidény, dörrennek a puskák.
Indul a vadászidény, dörrennek a puskák.

Aki tehát a fenti időszakokban mászkál a lezárt területeken, az jobban teszi, ha megszaporázza lépteit. Annak ugyanis, aki a tilalom ellenére mégis betéved a vadászterületekre, gyorsan, és a lehető legfeltűnőbb módon – hangosan, nagy mozdulatokkal – kell elhagynia az életveszélyes körzetet. Ez azért szükséges, hogy a vadászok még véletlenül se tudják összekeverni a figyelmetlen túrázókat egy-egy vadkannal, vagy szarvassal.

Kis hozzátette, hogy ha valaki ebben az időszakban kíván kirándulni, az mindenképp feltűnő, az erdei környezetből kirívó – sárga vagy piros – ruházatban tegye azt, hogy a vadászok már messziről észrevehessék őket.

vadaszkurt
Szeptembertől felcsendülnek a vadászkürtök

A kommunikációs vezető leszögezte, hogy az erdőjárás korlátozása a figyelemfelhívást szolgálja, az óvatlan túrázókat tehát a hivatásos vadászok csak figyelmeztetik majd, hogy minél hamarabb hagyják el a területet.

Az erdőjárási tilalmat a Mecsekerdő Zrt. a Szigetvári Erdészet sasréti vadászterületén, a Sásdi Erdészet nagymátéi és kisvaszari vadászterületén, az Árpádtetői Erdészet hetvehelyi, továbbá a Pécsváradi Erdészet kárászi és mészkemencei vadászterületén rendelte el.

KÉRJÜK, EBBEN AZ IDŐSZAKBAN NE TARTÓZKODJANAK AZ ERDŐBEN!