Túletetéssel mérgezik a pécsi galambokat

Nem mindennapi galambetetésnek lehettek szemtanúi a pécsiek a város főterén. Tejföllel megkent félkilós kenyér várta a tollasokat. 

hirdetés


Tejfölös kenyérrel, ételmaradékkal, de még az is előfordul, hogy csontokkal is etetik a pécsi galambokat a madarak szerelmesei. Ez viszont sem az állatra, sem emberre nézve nem egészséges – mondják a galambászok.

– A galambok szemes takarmánnyal táplálkoznak, ami különféle magokat tartalmaz. Kukorica, borsó, napraforgó, repce, köles és sorolhatnánk. Ennek az a lényege, hogy hasonlít a természetes táplálékukhoz – mondja Kővágó László galambtenyésztő.

galamb (4)

Amennyiben az emberek ilyen maradékokkal etetik az állatokat, főleg a madarakat, azoknak felfúvódást, sőt hasmenést is okozhatnak. Egy-egy betegség hozadéka pedig az lehet, hogy belső élősködő is elszaporodik bennük – teszi hozzá a szakember.

– A galamb megtalálja a táplálékát akkor is, ha nem etetik, tehát nem hal éhen, főleg nem a városban – hangsúlyozza a galambtenyésztő.

galamb (1)

A parlagi galambok elszaporodása kapcsán már a város vezetése is többször ült asztalhoz. Róka Róbert, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi referense elmondta: Pécsett a becsült adatok szerint tízezres nagyságrendben élnek a tollasok, ez most még nem jelent akkora problémát. Ami viszont már közegészségügyi kockázattal is bír, ha az állatok túlszaporodnak – ezt pedig segíti az, ha etetik őket.

– A parlagi galamb azért jelent kockázatot, mert számos légúti betegség kórokozóját hordozza magában, amit az ürülékkel terjesztenek. Ez pedig a száraz galambürülékből keletkező porral együtt könnyen kerül a légutakba, sőt allergiát is kiválthat – mondja Róka Róbert.

galamb (2)

Eredményt több módon is el lehet érni, hogy csökkenjen a számukat. A legegyszerűbb módja, ha a táplálékforrásaik megszűnnek, azaz az emberek nem etetik őket. Emellett pedig a fészkelő helyük áthelyezésével is arrébb lehet őket költöztetni.

Az egyedszámot egyébként direkt módon befogással és elaltatással lehet csökkenteni. A szakemberek vizsgálják, hogy milyen hatékonysággal és milyen költségvonzattal jöhetnek szóba ezen módszerek Pécsett.