Tüntetés: puttonyban üzentek Fodor Ibolyának

Újabb tüntetést tartanak hétfőn este Pécsett. A Széchenyi és a Jókai tér közötti szakaszon zajló demonstráció életre hívását a szervezők Fodor Ibolya fideszes önkormányzati képviselő kijelentéseivel indokolták – mindez a Facebookon létrehozott “Mi nem áruljuk a hazát” csoport oldalán is olvasható. A szónokok között megtaláljuk azokat, akik a korábbi kormányellenes megmozdulásokat szervezték, illetve felszólaltak azokon. Így például Heindl Péter, Hofekker Ferenc, Benke Norbert, Nagy Erzsébet és Árok Kornél is hallatja szavát.

hirdetés

 

Frissítve: Megdícsérték a pécsi baloldali bloggert és “titkos” főszervezőt

Ahogy azt a Pécsi Újság is megírta, a tüntetők a pulpitusra szólították és külön dícséretben részesítették és megköszönték “a tüntetés megszervezéséhez nyújtott önzetlen segítségét”, illetve a “médiatámogatást” Barabás Bélának, aki annál az MSZP-közeli blognál dolgozik, ahol kirobbantották a Fodor Ibolya sztorit. Bélának nagyon hízelgő lehetett a dícséret, mert meg is hajolt a 80-100 fős tömeg előtt.

Frissítve: 19:34

Meggyújtották a gyertyákat a Fidesz székház előtt, viszont lemaradozott a tömeg, már csak ötvenen vannak. Lassan hazamennek a demonstrálók, egyre kevesebben vannak, az utolsó felszólalókat hallhatjuk. Páran a krampusz puttonyába visszakerült cetliket ragasztják a Fidesz-iroda falára. A másfél órásra nyúlt megmozdulás végén a még jelen lévők – akik között jó néhányan rendvédelmi szervek dolgozói – eléneklik a Szózatot. Amint azt Nagy Erzsébet bejelentette, a következő akcióra december 19-én kerül sor, amelynek keretében a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége szervez ételosztást és adománygyűjtést a mai helyszínen, ám felajánlásokat hétfőnként és szerdánként már várják az Iparosházban található szakszervezeti irodában.

Frissítve: 19:16

A krampusz kiöntötte a puttony tartalmát a Városháza elé. A cselekmény persze jelképes volt, természetesen összeszedték az üzeneteket, hogy azt eljuttassák majd Fodor Ibolyának. A demonstrálók ezután elénekelték a Himnuszt, majd elindultak a pécsi Fidesz-székház felé, ahol majd gyertyákat fognak gyújtani, hogy “megvilágosodjon” a Fidesz. A rendőrök csendben figyelték a cselekményt, nem volt szükség közbeavatkozásra. Lefelé menet “Orbán takarodj!”, “Mocskos Fidesz!”, “Demokráciát!” és “Magyar vagyok, nem fideszes!” szavakat kántálják a tüntetők.

IMG_2335

Frissítve: 19:05

Árok Kornél egy gazos területhez hasonlította az országot, melyet nekik – a tüntetőknek – kell kigyomlálniuk. További követelések megfogalmazása után felszólította Fodor Ibolyát, hogy mondjon le, ezt követően a tömeg harsány kántálásba kezdett: “Mondjon le!”. A következő állomás a Városháza, ahol egy hirtelen jött ötlettől vezérelve az összegyűjtött cetliket kiöntik a puttonyból az épület bejárata elé.

05

Frissítve: 18:50

Benke Norbert szakszervezeti vezető a munkavállalók érdekeiért emelt szót, míg Nagy Erzsébet a közmunkaprogramban rész vevők lesújtó állapotáról szónokolt. A tanár természetesen a közoktatásban tapasztalható visszásságokról is megemlékezett, dilettánsnak minősítve a döntéshozókat és az általuk hozott intézkedések végrehajtóit. Ostorozta a baloldali pártok magatartását, mondván, viselkedésükkel kollaborálnak a parlamentben a kormánnyal. Emellett hangsúlyozta, hogy továbbra is folytatják a megmozdulásokat, de ehhez szakszervezeti összefogásra, valamint valódi alternatíva kialakítására van szükség.

Frissítve: 18:30

Hofekker Ferenc a Tüke Busszal kapcsolatos jogtalanságokról és Fodor Ibolya elfogadhatatlan viselkedéséről beszél. Heindl Péter a demokráciát követelte a kormánytól, mire a tömeg is skandálni kezdett. Sérelmezte továbbá, hogy Orbán Viktor gazdagokra és szegényekre osztaná az országot. “Nem hagyjuk!” skandál továbbra is a tömeg. Akad egy-két bekiabáló aki megtöri a beszédeket -“Mocskos Fidesz!” – kiabálják.

A tömegben krampusz is van fekete sminkben – aki, mint kiderült, Simon Wintermans Pécsen élő holland értelmiségi-, s aki a tüntetők által írt üzeneteket, tanácsokat és megjegyzéseket gyűjtötte puttonyába. A cetlikkel teli zsák tartalmát el akarják juttatni Fodor Ibolyának.

04

Frissítve: 18:00

Hat órára közel százan gyűltek össze, az eső is kicsit alábbhagyott. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője bevezetőjében elmondta, hogy tisztán civil szerveződésről van szó, semmilyen párt nem vett részt a szervezésben. Egy nagy puttonyt látni a szervezőknél, hogy mi célból, egyelőre nem derült ki. A tüntetők elsősorban azt szeretnék leszögezni, hogy ők nem árulók. Ezzel nyitják a mai demonstrációt. Egy-egy fütty néha elhangzik, amikor Fidesz szóba kerül Lőrincz Miklós, a Patacs – Rácváros Egyesület elnökének beszéde közben, de eddig békés a tüntetés.

02

Frissítve: 17: 55

A december elsejére meghirdetett demonstráció kezdetét este hat órára időzítették a szervezők. Talán a kellemetlen időjárás is okolható azért, hogy a kezdés előtt húsz perccel a vártnál kevesebben, mindössze tízen csoportosultak a Jókai téren. Nemsokára kezdődik a tüntetés, pár perccel a kezdés előtt is még csak alig negyvenen vannak a demonstrálók.  Egy rendőrautó már megjelent, lassan kezdődik a tüntetés.