Testőrökkel érkezett Gyurcsány

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc a Nevelési Központban tartott lakossági fórumot pénteken. A volt miniszterelnököt Pécsen tüntetők várták. 

hirdetés

Testőrök gyűrűjében érkezett meg Gyurcsány Ferenc nem sokkal délután öt óra után, akik a riportereket arrébb taszították, ezért nem lehetett hozzáférni a DK elnökéhez, és kérdezni sem lehetett tőle. Gyurcsány Ferencet közel harminc tüntető is várta, akiket azonban igen ügyesen távol tartottak.

A Nevelési Központ terme megtelt, kezdetként Tóth Bertalan, a Kormányváltó összefogás MSZP-s jelöltje sorolta az okokat, amiért szerinte kormányváltás kell.

– Adót emeltek, újakat vezettek be. Pécsett a fideszes polgármester azt ígérte, hogy 5 ezer munkahely lesz, de több ezer szűnt meg, és sok ezerrel kevesebben élnek Pécsen, tízezer vállalkozás ment tönkre – magyarázta.

Tóth szerint Pécsett sok a bűncselekmény, a rablás, és hiába vannak statisztikák, amik mást mutatnak, bűnmegelőzési program kell. Tóth közölte azt is, hogy ha megválasztják őket, akkor 65 négyzetméterig eltörlik az “ingatlanadót”, valamint adókedvezményt adnak a vállalkozásoknak.

IMG_1939

Szakács László, a másik pécsi MSZP-s jelölt szerint le fogják váltani a Fideszt, mert “ők rosszul csinálják”.

– Néhány ember álomvilágát éljük meg, le kell váltani ezt a világot. Minél többen kell elmenni szavazni – mondta.

Gyurcsány Ferenc azzal indított, hogy befűtöttek nekik mára, de majd április 6-án ők fűtenek be. Aztán történelmi távlatokat ölelt át: “A honfoglaló törzsek tovább mentek volna, csak éppen megvertek bennünket Augsburgnál. Orbán Viktor menjen vissza oda, ahonnan elvágyott a magyar. Mi magyarok jó helyen vagyunk”.

Frissítve (17:36) – “Jó volt Fecó”

– A mi nyolc évünkben volt élhetőbb a világ, akkor csökkentek a különbségek a szegény és a gazdagok között – hangsúlyozta.

– Jó volt, Fecó, ez jó volt, piros pont – örömködik egy szimpatizáns, amikor Gyurcsány az egyik kamerásra rákérdez, hogy “nem a Hír Tv”?

Frissítve (17:50) – Gyurcsány: Szeretni kell!

– Nem hívőként azt mondom, merjetek szeretni! – ezt üzente jobboldali barátainak. Az ország látszólag csendes, de muszáj, hogy felhívják az önkényúr figyelmét, hogy ez a csend a félelemé, de a vihar áprilisban elsöpri őket. Lehet rettegésben tartani az embereket, de az igazság velünk van, az igazság napja pedig április 6. – summázott.

Gyurcsány most pécsi múltját is felhozza, itt töltött ugyanis “fantasztikus 10 évet”. Azt mondja, a 80-as évek levegője szabadabb volt, mint a mai, mert ma az embereknek össze kell súgniuk. A bányászhagyományokból szinte semmi nincs már, de Pécs nem lesz még egyszer bányára épülő ipari központ.

– Pécsnek új utakat kell találni, de a mostani vezetés nem talált. Repülj Páva! – adott egy balost a város polgármesterének is.

Frissítve (18:05) – “Orbán egy politikai pedofil”

– Ha összeveszünk a párunkkal, akkor azt mondjuk először, hát ez hülye. Aztán iszunk egy pálinkát, alszunk rá egyet, utána pedig feltesszük a kérdést, hogy lehet, mégis én vagyok a hibás? – mondta párhuzamot állítva arra, hogy miért is fontos a nemzet önismerete. Orbán viszont szerinte meg akarja fosztani az embereket attól, hogy ne legyenek saját értékeik.

Az oktatási rendszer bírálata kapcsán eljut oda, hogy “Orbán egy politikai pedofil”.

– Muszáj szabaddá tenni az iskolát, nincs sikeres Magyarország e nélkül – mondta.

Frissítve (18:10) – Matolcsy  a lottyadt szájú

Egy nyáron elkapott betegségéről is beszél, amivel aztán az egészségügy problémájához jutunk el.

– Sok apró lépés kell, nem nagy reformok, nem struktúrákat megrázó folyamatok kellenek. Nem kellenek a sokkok, olyanok, amelyek most a gazdaságpolitikában a trafikokkal történnek – mondta. Odacsap egyet a fideszes gazdaságpolitikának is, miután a svájci frank árfolyama kapcsán azt mondja, ha “nem olyan lottyadt szájú gazdasági miniszter van, akkor egy másik országban beadja a lemondását”.

Frissítve (18:20) – Osztogatás, ruszlievés és szerelem

– Az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasoknak lehet adni 20-25 ezer forintnyi támogatást például gyógyszerre, de ennél többet nem lehet nekik felelősséggel ígérni – mondta. A rokkantnyugdíjasoknak pedig újra lehetőséget kell teremteni arra, hogy felülvizsgálják őket.

Nem ígérünk felelőtlenül,hangsúlyozta, majd átköt arra, hogy “állati jó udvarolni”.

–  Ekkor a lányok fodrászhoz mennek, a férfiak nem esznek ruszlit; gyarlóságaikat megpróbálják elrejteni. A szerelem jó, de politikusként nem szeretnék az embereknek így udvarolni – hangzik el a volt miniszterelnöktől.

fleto

Frissítve: (18:23) Laci és Berci

– Láttam én már tolvaj tanárt, vízvezeték-szerelőt, papot és politikust is. Normál esetben ezeket kiveti magából társadalom, ezt teszi a baloldal. De a jobboldal a csalásra, a lopásra, a hazudozásra rendszert épített, Magyarország legkorruptabb politikusa Orbán Viktor.

– Lacira, Bercire szavazzanak! – buzdított.

Frissítve (18:30) – Közönség: menjen a francba Orbán

Most jönnek a kérdések, hozzászólások a fórum résztvevői közül.

A megszólalók egyike “keresztényi szeretettel üdvözli a fórumon megbúvó fideszeseket” és üzeni nekik, hogy “menjen a francba Orbán”.

Egy idősebb bácsi szerint a baloldalnak erősebben kellene kampányolnia, mert a jobboldal győzni fog. Egy másik szimpatizáns azt kérdezi, ha nyernek április 6-án, akkor hogyan lehet majd távol tartani attól jobboldalt, hogy ne égessék fel a fél várost? Egy hölgy pedig indulatosan azt kérdezte: “Tóth Bertalannal mér’ szórakoznak, hogy nem járt be a Parlamentbe?”

Gyurcsány ez utóbbira azt mondta: “Rázzák le magukról, mint a kutya a vizet, mit foglalkoznak ezzel?”

Kérték, hogy beszéljen a paksi atomerőmű bővítéséről is. Erről úgy vélekedett, hogy az atomszerződés egy kólaautómatából esett ki, amikor Orbán Viktor Putyinnál járt. A szerződés most minden családnak 100 ezer forintnyi pluszterhet jelent majd éveken keresztül, tette hozzá.

Aranyos jelenet: az egyik biztonsági ember(ke?) bevallottan még “bunkónak” is tartja magát, mikor beáll az egyik sajtós kolléga elé, hogy az ne tudjon dolgozni. “Bunkó vagyok, beállok” – mondta, miután sokadszorra próbálta kikerülni őt. A sajtót ugyanis ezúttal nem küldték ki, ezért van, aki felvételt készít(ene).

Frissítve (18:40) – Fel kell szabadítani az Erőt!

A DK-elnök szerint most nem siránkozni kell, hanem azon kell gondolkodni, hogy mit lehet tenni. Ő azt látja, hogy az embereik sokasága kint van az utcán, kistelepüléseken, városokban fórumoznak.

– Fel kell szabadítani az erőt, de nem lesz könnyű a kormányzás, mert amit ezek itt hagynak, amiatt iszonyatosan szűk mozgásterünk lesz – teszi hozzá Gyurcsány Ferenc. – Maguk zseniálisak, hogy eljöttek. Az urakat ölelem, a hölgyeket puszilom – mondta végezetül.