Turisztikai fellegvár lesz a pécsi püspökség

Hivatalosan is lezárult a Pécsi Egyházmegye másfél milliárd forintos turisztikai nagyberuházása, amelynek révén számos ingatlan újult meg. A Püspökvár titkai – a Püspöki Palotától a Dzsámiig” elnevezésű projekt keretében hét pécsi egyházi ingatlant korszerűsítettek. A projekt az egyházmegye alapításának 1006. évfordulóján tartották a püspöki palota kertjében.

hirdetés

Az Európai Unió által finanszírozott projekt eredményeként megújult a pécsi székesegyház délkeleti tornya és déli tetőszerkezete, felújították a püspöki magtárat, a belvárosi templomot (közkeletűbb nevén Dzsámit), a püspöki palotát a hozzá tartozó kerttel és a földalatti, “titkos átjáróval”, de korszerűsítették a Csontváry Múzeumot, valamint a Káptalan utcai Kanonoki palotát és Zarándokházat.

Dohóczki Péter, az egyházmegye gazdasági igazgatója mutatta be az elmúlt három év alatt történt fejlesztéseket, ami új korszakot nyit a püspökség életében.

udvardy - projektzáró

– A fejlesztések révén a turizmus területén az egyházmegye minden korábbinál nagyobb aktivitást fog mutatni. Tesszük ezt azért, mert közkinccsé szeretnénk tenni azt, amink van, amit büszkén őrzünk és amit most a következő időszakban be is mutatunk. Jelentős kulturális örökséget gondozunk és kezelünk, hiszen több száz műemlék jellegű épületünk és számtalan műtárgyunk van, sok egyéb kincs mellett, amelyek kulturális értéke felbecsülhetetlen. Ezt a kulturális missziót nagyon komolyan gondoljuk. De nem leszünk pusztán turisztikai vállalkozás: természetesen megmaradnak a pasztorális feladatok, működniük kell az oktatási és szociális intézményeinknek, sőt ezeken a területeken is beruházunk és fejlesztünk. Szeretnénk, ha ez a turisztikai tevékenység jelképezné azt a nyitottságot, ahogyan most a világ felé fordulunk.

balett - projektzáró

Udvardy György megyéspüspök szintén az elmúlt időszak átmeneti nehézségeit ecsetelte, ugyanakkor kiemelte, hogy “az Úr elhalmozott minket javaival, ezt ünnepeljük most”.

– Olyan találkozási helyeket, pontokat szerettünk volna létrehozni, ahol az emberek kapcsolatba kerülhetnek egymással, ahol az evangélium hitelesen hangozhat el. Az Úr megáldja azokat, akiket szeret. Ajándékként tekintünk erre a folyamatra. Egy fejlődési folyamat részesei voltunk, s magam is nagyon sokat tanultam ennek során. Ez, ami elkészült, közös kincs: a város, a városlakóké, a városi intézményeké és az egyetemé. Sok jó szándékkal, jó akarattal Isten csodát tud művelni. Akiket Isten szeret, azoknak mindent megad: mi ezeket a javakat szeretnénk megosztani mindenkivel – mondta a püspök.

fényfestés - projektzáró

A fényfestéssel záruló ünnepi eseményen közreműködtek a Pécsi Balett táncosai, a Mozart Kamaraegyüttes és a Pál Dénes énekes, a 2012-es The Voice – Magyarország hangja tehetségkutató győztese is.