Tüskésrét: 155 milliós fejlesztés a parkban

Tavaly augusztusban nyílt meg az új tüskésréti sport- és szabadidőpark. A korábban mostohán elhanyagolt területen ma korszerű futópálya, a tavon wakeboard-pálya, valamint fitneszpark várja a látogatókat. A pécsiek visszajelzései alapján páratlanul sikeresek a lezajlott fejlesztések és egyre népszerűbbé válik a szabadidőpark, holott még egy év sem telt el a megnyitó óta.

hirdetés

A Tüskésréten létrehozott komplexum az önkormányzat, a hőerőmű és egy magánvállalkozó összefogásának eredményeként valósult meg magán-, illetve fejlesztési forrásból.

Most tovább bővülhet az amúgy is csinos park a közeljövőben. A napokban a közgyűlés zöld utat adhat annak a 155 milliós fejlesztésnek, amely a terület számos részét és funkcióját érintené. Mindezt a “Zöld Főváros” pályázat keretei között, teljes egészében uniós forrásból, önerő nélkül.

Bővítenék a futópályát, a parkolót, a játszóteret, a kültéri parkot, emellett helyet kaphatna egy gyermek mászó- és kalandpark, egy extrém kerékpáros ugratópálya, egy gyermek biciklis akadálypálya és egy csúszdapark is. Továbbá a fejlesztések során számtalan sportpályát alakítanának ki a park területén belül.

Csizi Péter országgyűlési képviselő szerint a Kertváros Konzultáció folyamán kiderült, a kertvárosiak elégedettek a szabadidőparkkal, és igényelnék a további fejlesztéseket is. Így a város és az üzemeltető továbbra is elkötelezetten együtt gondolkodik mindenben, és a közös egyeztetések meg is hozták eredményüket.

wakeboard, tüskésrét14
Páratlanul sikeres a wakeboard-pálya is a tavon.

A konzultáción számos visszajelzést, véleményt és javaslatot kapott a városvezetés a pécsiektől, ezeket is igyekeznek mind szem előtt tartani.

Csizi Péter elmondta, a tervezett kerékpárúttal kapcsolatban is rengeteg vélemény érkezett a konzultációk során – próbálják a terveket ezeknek megfelelően átdolgozni. A Belváros és Kertváros között tervezett bicikliút útvonalától nem messze fekszik az újonnan kialakított tüskésréti sportközpont. Így elég egyértelmű, hogy ezt is be kell kapcsolni a tervezett útvonalba, a Köztemető és a Nagyárpádi út érintésével, ez körülbelül 400 méter pluszt fog jelenteni.

bicikliút
A Kertváros-Belváros bicikliút tervezett vonala

A kerékpárút hiánypótló beruházás lesz, és várhatóan nagy forgalmat fog lebonyolítani a két népes városrész – Belváros és Kertváros – között.