Még egy iparterület lesz?

Befejeződött a Tüskésrét utolsó zagykazettáinak tájrendezése, ezzel teljessé vált a pécsi erőmű egykori melléktermékeinek lerakására kijelölt, központi fekvésű terület rekultivációja – közölte lapunkkal a Pannonpower. A tájrendezés során kialakított füves, ligetes 51 hektáros terület – a rekultiváció eredményeként és az erőmű közelsége miatt – alkalmas lehet ipari célú hasznosításra.

hirdetés

A pécsi erőmű 2004-ben hagyott fel a széntüzeléssel, és ezzel együtt a széntüzelés melléktermékeinek (salakjának és pernyéjének) tárolására a Tüskésréten kialakított zagykazetták utolsó darabjainak töltésével. Az utolsó zagykazetták felületét 2005-2006-ban befedték termőfölddel, ám a környezetvédelmi hatóság a leterítettnél vastagabb földtakaró réteg 2014 december 31-ig történő kialakítását írta elő.

Előtte, utána
Előtte, utána

A tájrendezés így négy zagykazettán, összesen 51 hektáros területen kezdődött meg tavaly tavasszal. A rekultiváció során úgy alakították át a zagy felszínét, hogy természetes lejtésének köszönhetően a csapadék lefolyjon róla. Az így elegyengetett pernyefelszínre több rétegben mindenhol legkevesebb 1 méter vastag földtakarót terítettek, amit több részletben össze is tömörítettek.

[box title=”A másik oldalon szabadidőpark lesz” box_color=”#83a3cd”]Míg a most rendezett területet elsősorban ipari felhasználásra szánját, a Tüskésrét nyugati oldalán bizonyosan szabadidőpark épül jövő nyárig. Ott a tavon vízisípályát is kialakítanak, körülötte kivilágított, gumiborítású futópályát, játszóteret, edzőparkot hoznak létre javarészt uniós forrásból egy magánvállalkozó segítségével.[/box]

A földtakaróréteg kialakításával párhuzamosan szabadtéri árokrendszert, illetve – ahol ez szükséges volt – földbe épített csatornarendszert is kialakítottak. Ez biztosítja, hogy a kazettákban tárolt zagyból a csapadék hatására semmilyen károsanyag-kioldódás ne következzen be, és az ne kerüljön a talajvízbe. A munkálatok a terület füvesítésével, illetve mozaikos-ligetes fatelepítéssel fejeződtek be.

tuskesret2

A Tüskésrét tájrendezésének utolsó, befejező üteme 15 hónapig tartott. Ez alatt több mint 550 ezer köbméter termőföldet hordtak fel az érintett 51 hektáros területre. A NEOLIT Kft. által végzett munkálatok átlagosan 35 főnek adtak munkát, a nyári csúcsidőszakban azonban több mint 50-en is dolgoztak egy időben a tájrendezésen.

tuskesret3

– A véglegesen tájrendezett, 51 hektáros sík terület a Tüskésrét keleti oldalán, az erőmű közvetlen szomszédságában található, így a terület ipari hasznosításra kiválóan alkalmas – mondja Péterffy Attila, a Pannon Hőerőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az erőmű közelsége révén az ingatlanhoz könnyen és olcsón csatlakoztatható villamos- és távhővezeték, de a terület ipari vízzel, gőzzel, vagy akár földgáz-csatlakozással is gond nélkül ellátható.

– A terület optimális olyan befektetők számára, akik nagy, vagy közepes energia-igényű tevékenységet végeznek, és telephelyüknek ideális környezetet keresnek – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.