Tűzifa, szén: olcsóbbak lesznek?

Bár számos támogatást kaphatnak a rászoruló családok, de nem csak nekik segítenének a rezsicsökkentés újabb fordulójával, ami a hagyományos tüzelőanyagokat használókat érinti. Egyelőre viszont kérdés, hogy milyen megoldással tudják ezt végrehajtani.

hirdetés

A kormányzati tervek szerint nemcsak a távhő, gáz és a villany ára csökkenhet, hanem a hagyományos tüzelőanyagoké is. A rendszer kapcsán máris több verzió lehetősége is felmerült, így adócsökkentés, hatósági ár kialakítása, vagy egyéb formában nyújtott kompenzáció.

Az elképzelések kapcsán több pécsi tüzépet is megkerestünk, de mindössze egyetlen vállalkozó nyilatkozott az ügyben.

Carbo-Depo Bt. ügyvezetője, Szabó László szerint szén esetében az nem járható út, hogy központilag szabják meg az árakat, hiszen több importőrtől érkezik a szén az országba, eltérő fűtőértékűeket forgalmaznak.

Szerinte a rezsicsökkentés csak a forgalmi adó csökkentésével valósítható meg, de az is csupán a szén esetében.

– A szénkészletek értékesítéséről pontosan el kell számolnia a kereskedőnek, így csak számlával, áfás áron adhatja el a tüzelőt. Ha csökkentik az áfát, akkor azt megérzi a vásárló is, hiszen kevesebbért tudják adni a tüzelőt – mondta.

Más a helyzet a tűzifával: vannak – nem is kevesen -, akik illegálisan vágják ki az erdőket, majd illegálisan adják el jócskán a legális kereskedők árai alatt. Így, ha kisebb is lenne a tűzifa esetében az áfa, akkor sem tudnak a feketézők árai alá menni a kereskedők.

Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta lapunknak, a szén- és faalapú fűtés költségeinek csökkentési lehetőségeit a következő hetekben külön munkacsoport vizsgálja. Ennek a testületnek javaslatai kerülhetnek később a kormány asztalára.

Azt még pontosan nem tudni, hogy állami szinten hogyan támogathatják ezeket a fűtési módokat. Hoppál Péter szerint szóba kerülhetnek rászorulóknak nyújtott támogatások, a forgalmi adó csökkentésének lehetőségei is.

A szóvivő szerint a következő hónapokban találkozhatunk konkrét javaslatokkal, azok megvalósításával kapcsolatos hatásvizsgálatokkal.