Tuzson Bence: Pécs sokat fejlődött

Új pályára állt Pécs, ám továbbra is a munkahelyteremtés az elsődleges célja a városnak és a kormánynak – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Lapunknak adott interjújában arról is beszélt, hogy a magyar munkahelytámogatási rendszert támadja most az unió.

hirdetés

– Családi szálak kötik Pécshez, hiszen felesége pécsi, így ismerheti a várost. Milyennek látta az elmúlt években a baranyai megyeszékhelyet?
– Időről időre járunk ide, és sokat is mesél a városról a feleségem, szülei Pécs mellett élnek, nagyszülei pedig a belvárosban. Azt tapasztaltam, hogy gyorsan fejlődik, és ha csak turistaként nézzük, akkor is jól látható, miként szépültek meg az épületek, a terek, miként alakult ki hazánk egyik legkomolyabb kulturális centruma. Egy évtized alatt rengeteget változott a város – pozitív irányba.

– Fontosak a fejlesztések, ám a munkahelyteremtést tartják elsődlegesnek az emberek.
– Valóban így van. Ha az országos trendeket nézzük, akkor látható, hogy 2010-ben még 12 százalék körüli volt a munkanélküliségi ráta, ez most 4,3 százalékra csökkent, ami a harmadik legalacsonyabb az Európai Unióban. Pécs esetében is hasonlóan jók a mutatók, holott a város rosszabb helyzetből indult. Pécsi infokommunikációs vállalat, az ITSH jó példa arra, hogy miként lehet Pécsen tartani a fiatalokat, azokat, akik itt folytatták tanulmányaikat, s akik később magas minőségű munkát végezhetnek. A városnak kiváló iskolái vannak, kitűnő egyeteme. Az ITSH is azt mutatja, miként tud együttműködni az oktatási szféra és a piaci szféra. A pécsi egyetem 24 milliárdos fejlesztése is azt a célt szolgálja,hogy képzett munkavállalók legyenek, a várhatóan megvalósuló beruházások az ingatlanpiacra és a szolgáltató-szektorra jó hatással lesznek. Ugyanakkor infrastrukturális fejlesztésekre is szükség van, dél felé is nyitni kell, ezért lesz meghosszabbítva az M6-os autópálya a horvát határ felé, valamint az M60-as Barcs irányába. Ugyanis ha Pécset az észak–dél irányú nemzetközi közlekedésbe be tudjuk kapcsolni, és az a gazdasági fejlődésre is nagy hatással lesz.

tuzson bence, hl06

– Ha viszont nincs szabad terület, akkor nehéz új munkahelyeket létrehozni. E tekintetben mit tesz a kormány?
– Ahhoz, hogy cégek települjenek Pécsre, megfelelő helyre van szükség. A világ változik: ma már nem üres földterületeket vásárolnak a befektetők, hanem jól előkészített, megfelelő infrastruktúrával rendelkező ipari területeteket vesznek igénybe. A város éppen azért kapott a kormánytól ötmilliárd forintot, hogy a Déli Ipari Park közösségi tulajdonba kerüljön, ezzel is elősegítve a befektetők letelepedését.

– Bizonyos szakmákban ma már munkaerőhiány van. Ez szintén komoly problémát jelent. Ezt miként kezelik országos szinten?
– Az a jobbik eset, hogy ha hiány van, mint amikor nincs munkájuk az embereknek. A két problémát – a munkanélküliséget és a munkaerőhiányt – együtt kell kezelni. A kormánynak az a feladata, hogy olyan oktatási, képzési rendszert alakítson ki, amelyben a vállalatok munkaerő-piaci igényei találkoznak a munkavállalók igényeivel, képzésével. A már bevezetett duális képzésnek is éppen ez a lényege, hogy a diákok a gyakorlatot a leendő munkahelyükön végezhetik el, aminek köszönhetően már a középiskolások is sokkal tudatosabban választanak szakmát.

– Minden nagyvárosban, ahol jól működik a gazdaság, van egy olyan húzó vállalat – mint például Győrben az Audi, Kecskeméten a Mercedes –, amelyik több száz és ezer embernek ad munkát. Pécsen ilyen volt az Elcoteq – várható-e újra egy ilyen nagy cég felbukkanása?
– Nem csupán az a modell létezik, egy nagy húzó cég letelepedése ugyanis éppen azzal a veszéllyel járhat, mint amit az Elcoteq esetében láttunk: hirtelen nagyon sok ember veszítheti el a munkáját úgy, hogy akár a pécsi leányvállalat jól működik, miközben az anyacég csődöt jelent. Több, viszonylag kisebb vállalat letelepedése ebből a szempontból jobb. Ráadásul Magyarország nem hatalmas, így más városokban lévő nagyobb vállalat beszállítói lehetnek az ország más-más területén is, akár Pécsen is.

– A munkahelyteremtő támogatási rendszer idehaza rengeteg embernek segített álláshoz jutni. Vajon ez meddig tartható fent?
– A kormány gazdasági stratégiájának fontos eleme a munkahelyteremtő állami támogatások rendszere. Az elkövetkező időszakban komoly veszélyforrással kell szembenéznünk, hiszen a rendszert Brüsszel meg akarja támadni. A munkanélküliségi ráta viszonylag alacsony szintje is részben ennek köszönhető, például csak a pécsi ITSH-nál 200 embernek tudtak munkát adni. Lehet, hogy ez a rendszer nem tetszik multinacionális cégek érdekeit képviselő Brüsszelnek, ám nekünk kiemelt célunk az, hogy az embereknek munkát tudjunk adni. Ezért meg kell védenünk ezt a rendszert