Ugrik a közmunka, ha lóg a gyerek

Szeptembertől három hónapra eltiltják a közmunkától azt, akinek gyereke 30 órát igazolatlanul hiányzik az iskolából. De ugyanez a sors vára arra is, aki nem tartja tisztán a környezetét.

hirdetés

Szeptember 1-től fokozódhat az országban a szülői szigor, hiszen akkortól a tanintézmények igazgatóinak jelenteniük kell a 30 órát meghaladó iskolai hiányzásokat az általános szabálysértési hatóságnak. Ezek az esetek így bekerülnek egy nyilvántartásba, amely adatokat a munkaügyi kirendeltségek bármikor lekérhetik a közmunka kiosztásakor. Akinek a gyereke ugyanis notórius lógó, azt három hónapra kizárhatják.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában érdeklődésünkre közölték,  a törvénymódosítás miatt el kell, hogy tiltsák a közfoglalkoztatástól azt, akivel szemben szabálysértési eljárás van folyamatban tanköteles gyermekének mulasztása miatt.

2010 szeptemberétől már létezik egy hasonló szabályozás: a családvédelmi törvény ugyanis előírja, hogy a tanköteles gyermek 50 órányi igazolatlan hiányzása felett függesszék fel a családi pótlékot, illetve annak iskoláztatási támogatás részét. Tavaly óta pedig – egy szigorítás után – már szüneteltetik ezt a juttatást, vagyis azt később, visszamenőleg sem fizetik ki.

De kizárhatják a közmunkából azt is, aki nem tartja tisztán a lakókörnyezetét: a jegyző igazolása alapján ugyanis felfüggesztést von maga után, ha valakinek a kertjét vagy udvarát szemetesnek, gondozatlannak minősítik az ellenőrzéskor.

Hoppál Péter, a Fidesz pécsi elnöke elmondta, hogy a 2010-es családi pótlék felfüggesztés javulást hozott a gyermekek hiányzását tekintve, ez a szabályozás pedig szintén az ő védelmüket erősíti.

– A közmunka az állam által biztosított esélyteremtés, amiért cserébe elvárható egy minimális kötelezettség. Ez ugyanakkor a gyerekek javát szolgálja, hiszen az az érdekük, hogy befejezzék a tanulmányaikat. Sokuk kitörése múlhat ezen, hiszen a rendszeres hiányzás rossz teljesítményhez, lemaradáshoz vezethet, aminek egyenes következménye az, hogy a fiatalok nem végzik el az iskolát. Ezért kell az államnak egy kicsit ösztönöznie a szülőket, hogy figyeljenek jobban a gyermekeikre – fejtette ki lapunknak a Fidesz szóvivője.