Új befektető lendíti fel a pécsi agrárkutatást

Dán élelmiszeripari cég érkezett nemrég Pécsre. Az itt 1996 óta működő Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft. biotechnológiai vállalkozást vásárolta meg a mezőgazdasági berendezések gyártása terén világszerte piacvezető FOSS Analytical. A cég idetelepülése egy hosszú ideje működő szakmai kapcsolat megkoronázása.

hirdetés

A dán mammutvállalat az agrárszektorban tevékenykedik világszínvonalon, főleg a tejipar számára fejleszt élelmiszeripari készülékeket, termékeiket pedig a világ 80-90%-a használja. Kutatásaik alig eltérő területen futnak a pécsi Soft Flow kutatásaival, a két vállalat találkozása nagyon szerencsés együttműködést eredményezett.

Dr. Czéh Árpád, a pécsi cég üzletvezetési részlegének vezetője szerint az úgynevezett „vásárlás” tulajdonképpen egy meglévő, hasznos szakmai együttműködés szorosabbá tétele.

– Mivel a dánok pénzügyi keretei jóval meghaladják a mieinket, roppant jól profitálunk az üzletből, hiszen a kutatási lehetőségek jócskán kibővülnek. Sőt, anyagi segítség mellett technológiai innovációkat is magukkal hoznak a saját innovatív fejlesztéseinkért. Ez a közös tudáscsere ösztönözte a FOSS-t is a pécsi beruházásra – magyarázza.

foss analytical 3

A FOSS Analytical hosszú távú kutatási projektekben gondolkodik a Soft Flow-val. A kutatási lehetőségek bővülése magával hozza majd a humán erőforrás igényét is, tehát előbb-utóbb mindenképpen létszámbővítéssel számolnak.

A pécsi sikercég
A Soft Flow Hungary Kft. 1992-ben alakult, fő tevékenységi köre a természettudományos kutatások és szoftverfejlesztés a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén. Az ezredforduló után kezdett egyre eredményesebbé válni a vállalkozás, számos rangos minősítést és díjat bezsebelt eredményei nyomán. Hamar a régió piacvezetőjévé vált kutatásaival. Az elmúlt években öt új terméket vezettek be hazai és nemzetközi piacon.

Az Egyesült Államokban is működtetnek irodát, és intenzív kapcsolatot ápolnak a világ vezető biotechnológiai cégeivel.