Új buszokkal erősít a Volán

Újabb autóbuszokkal bővül a Pannon Volán Zrt. járműállománya, jelentette be a ma délelőtt megtartott sajtóértekezleten Bebics János, a társaság vezérigazgatója. Közbeszerzési eljárás keretében 16 szóló autóbusz vásárlása indult el, amelyek közül 12 rövidebb távú utazásokat bonyolít.

hirdetés

Az autóbuszok alacsony belépésűek, ez a járművekbe való beszállást jelentősen megkönnyíti. Négy darab autóbusz a regionális közlekedésben, a nagyobb távolságú utasszállításban vesz részt.

A fentieken kívül – egy korábban kiírt közbeszerzési eljárás keretében – kilenc új elővárosi szóló járművet is vásárol a pécsi székhelyű baranyai autóbusz-társaság. Az, hogy mely gyártók, milyen típusú autóbuszai nyerik a tendert, még nem dőlt el, de az elvárások között szerepel, hogy a regionális közlekedésben részt vevő járművek alacsony padlósak legyenek.

Az utazási igények minél zavartalanabb kielégítése érdekében a Pannon Volán Zrt. buszokat is bérel és a beszerzésekkel párhuzamosan tizenegy autóbusz felújítását is elvégzi. A program keretében az Ikarus 415-ös, C56-os és Ikarus-Scania 395-ös típusú buszok egy része megújul, ezzel kapcsolatban jelenleg zajlik a közbeszerzési eljárás.

Mindezek eredményeként év végén, jövő év elején a buszpark 12 százaléka – 40 új, felújított és bérelt autóbusz forgalomba állításával – megújul, kényelmesebb utazást és a menterendszerűség betartását biztosítva.

Az elmúlt esztendő végén befejeződött a Pannon Volán Zrt. történetének legnagyobb közlekedésinformatikai beruházása, melynek keretében megvalósult a komplex elektronikus jegy- és bérletkiadó rendszer és az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása, az utazók tájékoztatásának korszerűsítése.

A társaság e nagyszabású beruházás indításakor azt tervezte, hogy az eddiginél lényegesen jobb, a kor követelményeinek megfelelő kiszolgálást, utastájékoztatást alakít ki. Sikeres pályázatot követően a Pannon Volán 829 millió forintból is fejlesztett korábban. Azóta komplex elektronikus jegy- és bérletkiadó rendszer, valamint ehhez kapcsolódó infrastruktúra szolgálja az utazóközönséget.

Az autóbuszokon elhelyezett új jegykiadók alkalmasak az ütemesen bevezetett chipkártyás rendszer kezelésére. Az eszközök GSM és GPS alapon működnek, azaz az autóbusz és a diszpécser központ között nem csupán a kommunikáció, hanem a helymeghatározás is folyamatos.

Ennek egyebek mellett az az előnye, hogy a buszvezető állandó tájékoztatást kap a menetrend betartásáról, a nyomon követésnek köszönhetően pedig a diszpécserközpont tudja, hogy az autóbuszok merre járnak, esetleg késésben vannak-e, vagy éppen korábban érkeznek a következő megállóba.

Az autóbusz-állomás már mind a 24 indító állásánál zavartalanul működnek az elektronikus táblák, amelyek a pontos időn túl az aktuálisan induló járat idejét, viszonylatát – azaz, hogy hová indul – is mutatja. Az intelligens hangos utastájékoztatás által közölt indulási adatok a valamennyi indító állásnál elhelyezett hangszórókon keresztül is eljutnak az utazókhoz.

  • 6-os

    Az azért elég normális egy Nagykanizsa – Pécs távolságon ilyen utakon, hogy 10 perc különbséggel jön be a busz 😀

  • bg78

    Érdekes mégis 10 perceket késik rendszeresen az esti Nagykanizsáról Pécsre közlekedő járat?
    Hol a sofőr felé a tájékoztatás?