Új épületben segíthetik a régió szenvedélybetegeit

Új épülettel gazdagodik az uránvárosi gondozó

Hiánypótló fejlesztés veszi kezdetét a közeljövőben a pécsi INDIT Közalapítvány uránvárosi addiktológiai gondozójában, a Berze Nagy János utcai intézmény ugyanis egy új épülettel fog bővülni, ahol szakrendelőt alakítanak majd ki a fiatal szerfüggők megfelelő ellátása érdekében.

hirdetés

Új épülettel gazdagodik a tervek szerint a baranyai alkohol- és kábítószerfüggő fiatalokat gyógyító és foglalkoztató pécsi INDIT Közalapítvány Berze Nagy János utcai intézete. Az uránvárosi KERT Addiktológiai Gondozó – önkormányzati tulajdonban lévő – épületében jelenleg elsősorban alkoholproblémával és gyógyszerfüggőséggel küzdők, valamint lelki betegségekben szenvedők ingyenes, OEP által finanszírozott személyre szabott ellátását végzik a közalapítvány szakemberei. Ezt az épületet egy uniós projekt keretében az INDIT Közalapítvány és a Pécsi Tudományegyetem közösen újította fel 4 éve, mivel akkoriban rendkívül rossz állapotban volt. Idén pedig egy újabb előrelépés történik a gondozó működésében, hiszen azt a közeljövőben egy új épülettel bővítik a tervek szerint.

Új épülettel gazdagodik az uránvárosi gondozó

Az új épület a gondozó udvarában épül majd meg, az előzetes tervek szerint nagyjából 220-250 négyzetméter alapterületen alakítják ki. A projekt keretében az új intézményrész felhúzása és annak üzemeltetése 60 millió forintos állami támogatásból valósul meg, a beruházást és a kivitelezést az Állami Egészségügyi Ellátó Központ koordinálja. A közalapítvány részére a jelenleg tervezés alatt álló új intézményrész ingyenes használatát a városi közgyűlés 2025 decemberének végéig biztosítja.

A fenti beruházással párhuzamosan egy másik fejlesztés is beindul, mely a KERT Addiktológiai Gondozó meglévő épületének fűtéskorszerűsítését célozza meg. Ennek a beruházásnak a költsége közel 8 és fél millió forint.

Itt fog megépülni az új szakrendelő

Dr. Trábert Attila, a KERT Addiktológiai Gondozó főorvosa az új épület kapcsán elmondta, hogy az intézmény új részében egy korszerűen felszerelt ifjúsági addiktológiai szakrendelőt fognak kialakítani, ahol a különböző függőségekben szenvedő fiatalok gondozását végzik szakembereik. Emellett egy mobil csapatot is összeállítanak, melynek célja, hogy a régió településeit járva felmérjék a fiatalok alkohol- és kábítószer-függőségének helyzetét, hogy segítsenek a betegeknek lakóhelyükön. A mobil csapat dolga lesz továbbá az is, hogy az új épületbe szállítsák azokat a betegeket, akik ezt az utat különböző okokból kifolyólag nem tudják megtenni.

A főorvos kiemelte, hogy a gondozó új épületének kialakítása hiánypótló fejlesztésnek számít, hiszen annak köszönhetően egyértelműen javulni fog a régióban az alkohol- és kábítószerfüggők, valamint az egyéb szenvedélybetegségekkel küzdők gondozása és ellátása.

Az új szakrendelő kialakításáról, valamint a meglévő épület fűtéskorszerűsítéséről a pécsi közgyűlés dönt csütörtöki ülésén.